Noi tulpini de Covid-19. Cum au apărut. Explicații oficiale de la Ministerul Sănătății
- Dragos Manea
- 22 februarie 2021, 23:13
Ministerul Sănătății din România explică cum s-au produs, de fapt, mutațiile ce au condus la apariția unor noi tulpini de Covid-19.
De ce apar constant noi tulpini de Covid-19? Este o întrebare ce stă pe buzele foarte multor persoane. Întrucât de la prima „variantă” a virusului a mai apărut multe altele, oamenii își fac griji.
La momentul actual există mai multe tulpini despre care se spune că sunt mai „agresive” decât cea inițială.
Este vorba de tulpina din Marea Britanie, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia. În prezent acestea cauzează cele mai multe infectări.
De ce au apărut noi tulpini Covid-19?
Ministerul Sănătății răspunde acestei întrebări și menționează că există și mai multe tulpini, încă neidentificate.
„În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic - aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului”, arată Ministerul Sănătății.
Cum are loc multiplicarea virusului?
„Virusul pătrunde într-o celulă din corp și începe să se multiplice. Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului și sinteza de noi componente virale. Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula își atinge limita de producție, se sparge și eliberează virusurile nou formate.
Tot din cauza unor mutații, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de om la om. Mutațiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat lista* cu cele trei variante noi de virus, care au apărut în urma unor mutații și care pot ridica îngrijorări din cauza creșterii ratei de transmitere sau posibilității de a scăpa de sub supravegherea răspunsului imun”, au mai scris oficialii de la Ministerul Sănătății.
Citește și: Cine nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță? Excepție pentru o categorie de oameni