Noi tiruri nord-coreene, din care un test cu rachetă intercontinentală care ar fi eşuat

Noi tiruri nord-coreene, din care un test cu rachetă intercontinentală care ar fi eşuat Sursa: CNN

Coreea de Nord a tras joi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar lansarea pare să fi eşuat, a arătat armata sud-coreeană, a doua zi după o serie record de tiruri nord-coreene. Lansarea ICBM "se pare că a eşuat în a doua fază de separare", a declarat armata Seulului.

Statul major spune că a detectat joi dimineaţa devreme lansarea unui ICBM, urmat de două tiruri cu rachete balistice cu rază scurtă. Potrivit armatei sud-coreene, racheta cu rază lungă a parcurs circa 7602 km la o altitudine de 1920 kilometri cu o viteză de 15 Mach (de 15 ori viteza sunetului). Cele cu rază scurtă "au zburat la o altitudine de circa 330 de kilometri cu o viteză de 5 Mach", a adăugat ea.

Sirenele de alarmă aeriană au răsunat a doua zi consecutiv pe insula sud-coreeană Ulleungdo, situată la 120 km la est de peninsula coreeană, a relatat presa locală.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a precizat că Japonia nu a fost survolată de unul din aceste proiectile, contrar celor arătate mai devreme de autorităţi. "Racheta a fost detectată ca având potenţialul de a survola arhipelagul japonez şi a fost emisă o alarmă, dar după ce am verificat aceste informaţii, am confirmat că racheta nu a traversat arhipelagul japonez, ci a dispărut deasupra Mării Japoniei", a spus el. "Suntem în curs de analiză a motivului" acestei dispariţii, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Seria continuă de rachete zi după zi este un scandal"

Canalele de televiziune japoneze au difuzat joi dimineaţa avertismente pentru locuitorii regiunilor Niigata, Yamagata şi Miyagi, în nordul ţării, cerându-le să rămână la adăpost. Serviciul trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendat scurt timp. "Barajul continuu de rachete zi după zi este un scandal şi nu poate fi tolerat", a declarat joi prim-ministrul japonez, Fumio Kishida. Pe 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima dată în cinci ani.

Miercuri, Coreea de Nord trăsese deja 23 de rachete, din care una a depăşit "linia de limită a Nordului" (NLL) care prelungeşte pe mare frontiera terestră intercoreeană, rămânând totuşi în apele internaţionale. Potrivit armatei sud-coreene, este prima dată de la sfârşitul războiului din Coreea, în 1953, când un proiectil nord-coreean îşi încheie cursa atât de aproape de apele teritoriale ale Sudului.

"Invadare teritorială"

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a estimat că aceste tiruri constituie "o invadare teritorială de facto". Autorităţile Sudului au închis mai multe culoare aeriene deasupra Mării Japoniei pentru "a asigura securitatea pasagerilor liniilor spre Statele Unite şi Japonia".

Armata nord-coreeană a efectuat apoi circa o sută de tiruri de artilerie aproape de frontiera intercoreeană la est de peninsulă. Sudul a ripostat lansând trei rachete în mare, aproape de zona unde a amerizat unul din proiectilele Nordului.

Această demonstraţie de forţă a Phenianului vine în momentul în care Coreea de Sud şi Statele Unite fac cele mai importante exerciţii aeriene din istoria lor în regiune. Coreea de Nord consideră acest tip de manevre o repetiţie generală pentru o viitoare invadare a teritoriului ei.

Acest exerciţiu, numit "Furtună vigilentă" (Vigilant Storm), constituie "o manevră militară agresivă şi provocatoare care vizează Republica populară şi democrată Coreea", a afirmat regimul nord-coreean, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul că "vor plăti cel mai oribil preţ din istorie".

Coreea de Nord se pregăteşte, se pare, să facă un test nuclear

Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de luni de zile că Phenianul se pregăteşte să facă un test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani.

La sfârşitul lunii septembrie, regimul lui Kim Jong-un a adoptat o nouă doctrină care proclamă caracterul "ireversibil" al statutului de putere nucleară al ţării, făcând imposibile orice viitoare negocieri pe tema denuclearizării sale şi rezervându-şi dreptul de a face lovituri preventive.

Această proclamare a fost urmată, în septembrie şi octombrie, de o lungă serie de teste cu rachete, prezentate de Phenian ca simulări "nucleare tactice".

Recentele serii de tiruri "sunt celebrări preliminare ale viitorului lor test nuclear", a prezis Ahn Chan-il, cercetător specializat în Coreea de Nord. "Asta seamănă şi cu o serie de teste practice pentru desfăşurarea lor nucleară tactică", a declarat el pentru AFP, notează letemps.ch.

(Traducerea Rador)