Evenimentul Zilei > International > Noi reguli europene referitoare la ajutoarele de stat
Noi reguli europene referitoare la ajutoarele de stat

Noi reguli europene referitoare la ajutoarele de stat

Comisia Europeană ar putea propune noi reguli referitoare la ajutoarele de stat, miercurea viitoare, pe 9 aprilie.

„Verzii” din Parlamentul European afirmă că UE ar putea fi afectată de un scandal de proporţii pe tema subvenţiilor pentru energie regenerabilă. Dacă proiectul de privind noile reguli va fi pus în practică, contribuţiile industriei la finanţarea energiilor regenerabile ar putea fi reduse cu o treime, avertizează institutul german Öko, citat de europeanul.org.

Proiectul legislativ al Executivului european este întocmit ca urmare a unei anchete efectuate de Comisie referitoare la subvenţiile acordate de Germania pentru energie regenerabilă. Companiile de electricitate plătesc la „suprapreţ” enegia verde cumpărată de la producătorii naţionali, iar diferenţele se  regăsesc în taxe plătite de toţi consumatorii.Proiectul legislativ al CE prevede exceptări de la această taxă pe regenerabile pentru 65 de sectoare diferite, dar şi pentru întreprinderile care au o intensitate energetică (calculată ca procent din PIB) de 25% sau o intensitate a schimburilor comerciale în afara UE de 4%

Deputatul „verzilor”, luxemburghezul Claude Turmes afirmă că proiectul ar fi un cadou făcut marilor poluanţi din Germania. „Dacă industria plăteşte mai puţin, consumatorii casnici vor plăti mai mult! Comisia le va face un cadou generos celor care emit cel mai mult dioxid de carbon”, a spus Turmes.

Potrivit cercetătorilor de la Öko, noul model de ajutoare de stat se va concretiza printr-o creştere a numărului de „industrii privilegiate”, fapt care ar putea cauza o scădere cu o treime a certificatelor verzi, care se ridică acum la 5,1 miliarde de euro.Cercetătorii avertizează că scăderea contribuţiilor întreprinderilor ar putea depăşi două miliarde de euro pe an.