De ce scad îmbolnăvirile în România, iar în alte țări cresc. Noi informații despre Omicron de la un cercetător la Oxford .

De ce scad îmbolnăvirile în România, iar în alte țări cresc. Noi informații despre Omicron de la un cercetător la Oxford . Sursa: arhiva EVZ

De ce scad infectările cu coronavirus, în România, în vreme ce alte state se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri, din ce în ce mai mare?

Explicațiile vin din partea unui cercetător român la Oxford, Ștefan Dascălu. Acesta atrage atenția că este vorba doar de un moment de liniște aparentă, în contextul în care tulpina Omicron se răspândește cu repeziciune. Ștefan Dascălu a precizat că următorul val al pandemiei va ajunge, cu siguranță, în România, după perioada de sărbători. Cu atât mai mult cu cât noua variantă de COVID se răspândește cu o viteză alarmantă.

„Ce se petrece la noi în momentul de față reprezintă un fenomen epidemiologic la care, de alfel, ne așteptam. Vorbim de consumarea valului pandemic. Urmează o perioadă descrescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri zilnice, o perioadă binevenită. În același timp este o perioadă în care ar trebui să ne pregătim pentru următorul val pandemic, care cu siguranță va veni. Această tulpină Omicron se răspândește în mod alarmant comparativ cu tulpina Delta sau cu ce am avut înainte”, a declarat Ștefan Dascălu.

Autoritățile trebuie să pregătească valul cinci

Cercetătorul român a precizat că, în prezent, România trece printr-un moment de acalmie în care ar trebui pregătit valul cinci  de pandemie. Astfel, creșterea capacității de testare și resuscitarea campaniei de vaccinare ar trebui să fie prioritățile României în așteptarea viitorului val pandemic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toți ne dorim relaxarea, toți dorim să scăpăm odată de pandemie, dar condițiile pentru a ajunge în acel punct depind tot de noi. Dacă nu reușim să atingem acea imunitate colectivă, pentru a permite relaxarea, degeaba o implementăm. Dacă facem lucrurile cum le-am făcut și până acum, adică pe jumătate, degeaba le facem. Reușim, într-adevăr, să încetinim efectul pandemic, dar efectele semnificative, și anume suprasolicitarea sistemului de sănătate, rămân inevitabile și aici este marea problemă la noi”, a arătat Ștefan Dascălu.

sursa foto. Digi 24

Ce se știe despre tulpina Omicron

Cercetătorul român a comentat teoriile conform cărora, extinderea variantei Omicron va duce la finalul pandemiei. Există mai multe ipoteze, conform căreia din cauza contagiozității foarte mari a acestei tulpini, se va ajunge la o imunizare în masă.

„Aici intervin două aspecte pe care încă nu le cunoaștem complet, și anume cât de infecțioasă este această tulpină nouă - și deja avem dovezi puternice în acest sens - iar în al doilea rând, trebuie să ne gândim la simptomatologia cauzată de tulpină. Dacă este, într-adevăr, o tulpină mai blândă din punctul de vedere al simptomatologiei, nu înseamnă că am scăpat. Din contră, dacă este mult mai infecțioasă, același număr de cazuri zilnice severe va fi tradus prin răspândirea acestei tulpini. Deci, practic, din punctul de vedere al sănătății publice și al epidemiologii, presiunea asupra sistemului sanitar va fi aceeași, dacă virusul se propagă mult mai ușor, chiar dacă în medie cauzează mai puține cazuri severe”, a explicat Ștefan Dascălu.

În acest context, el a precizat că deși vaccinurile sunt mai puțin eficiente, în fața acestei tulpini, ele fac față acestei tulpini. Cercetătorul atrage atenția că a treia doză de vaccin este necesară pentru gestionarea tulpinii Omicron.