O nouă criză ne așteaptă după pandemie. Urmările vor fi dezastruoase și pe termen lung
- Ionel Sclavone
- 11 decembrie 2021, 09:26
Pandemia de coronavirus ar putea fi urmată de o criză a natalității, atrag atenția specialiștii în demografie.
Datele statistice înregistrate la nivelul continentului australian arată că rata de fertilitate a atins un nivel minim record anul trecut, la 1,58 copii pe femeie. Numărul de nașteri înregistrate au scăzut, anul trecut, sun 300.000. Este pentru prima oară când se întâmplă în ultimii 14 ani, scrie The Guardian.
Cifrele date publicității de Biroul Australian de Statistică arată că în anul 2020 au fost înregistrate 294.369 de nașteri. Scăderea este de 3,7% față de 2019.
Specialiștii în demografie susțin că numărul mai mic de nașteri poate fi atribuit în mare parte unui an marcat de restricții împotriva COVID-19. Este posibil ca situația să fie temporară. În opinia acestora multe cupluri au amânat decizia de a avea copii, în această perioadă, în contextul incertitudinilor legate de evoluția epidemiologică.
Multe cupluri au amânat decizia de a avea copii
Aude Bernard, lector superior la Facultatea de Științe ale Pământului și Mediului de la Universitatea din Queensland, a declarat că natalitatea a fost probabil cea mai scăzută din ultimul secol. În opinia lui Bernard, această etapă va fi de scurtă durată și va exista o explozie a numărului de nașteri la finalul pandemiei. Aceasta deoarece numeroase persoane au amânat să aibă copii.
„Pe baza datelor istorice, este foarte probabil ca numărul nașterilor să crească. Dar va fi de scurtă durată. Va exista o creștere datorită persoanelor care pur și simplu au amânat să aibă copii din cauza incertitudinii de dinaintea introducerii restricțiilor”, a spus Bernard.
Rata de fertilitate este în scădere
Scăderea ratei de fertilitate, arată studiile sociologice, a fost cea mai mare în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. În cazul acestora, rata de fertilitate a scăzut cu aproape două treimi.
În schimb, a crescut numărul copiilor născuți de femei cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani. Aproape s-a triplat, ajungând la 15,2 la 1.000 de femei. Conform statisticilor și vârsta medie a părinților a crescut, de asemenea, la 31,6 ani pentru mame și 33,6 ani pentru tați.
Scăderea ratei de fertilitate a fost constatată și în România
Și România a înregistrat, în anul 2020, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 90 de ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. La 1 ianuarie 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani cu domiciliul în România a fost de 3,895 milioane, în scădere cu 37.900 comparativ cu anul anterior.
În anul 2020, rata de fertilitate a scăzut, faţă de anii anteriori, ajungând la 34 născuţi-vii la 1000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani).
Cele mai ridicate rate ale natalităţii, înregistrate în anul 2020, au fost în regiunile Bucureşti-Ilfov (9,1 născuţi la 1000 locuitori), Nord-Vest (8,8) şi Centru (8,7), iar cele mai scăzute rate de natalitate s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (7,2 născuţi la 1000 locuitori) şi Sud-Vest Oltenia (7).