Noi feluri de alimente în școlile din Chișinău. Se schimbă meniul
- Nicolae Comănescu
- 5 decembrie 2023, 21:16
Noi alimente vor apărea în școlile din capitala Moldovei, Chișinău. Se va pune accent pe o nutriție cât mai adecvată pentru copii care se află în primii ani de învățământ.
Noi tipuri de alimente pentru școlari, în instituțiile de învățământ din Chișinău. Începând cu data de 1 decembrie, în toate instituțiile de educație primară și gimnazială, a fost introdus Meniul model unic pentru sezonul iarnă-primăvară, aprobat de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.
După cum au anunțat autoritățile municipale, acesta are inclus trei mese principale şi o gustare, iar meniul unic este elaborat în strictă conformitate cu prevederile Meniului model recomandat de Ministerul Sănătății, transmite Știri.md.
Noi alimente în școlile din Chișinău
Astfel, fructele proaspete folosite la prepararea compoturilor au fost înlocuite cu cele uscate în asortiment și au fost introduse salatele din legume fierte, coapte, combinate.
La capitol fructe proaspete au fost adăugate portocale, mandarine și banane, iar cantitatea de legume proaspete precum broccoli, conopidă și tulpina de țelină a fost majorată. O noutate este dovleacul plăcintar și merele coapte. De asemenea, în meniul micuților au fost introduse păstăi verzi congelate, după cum notează stiri.md.
În ceea ce privește mâncarea, recent, experta în alimentație, Laura Thomas, a spus că nu ar trebui să-i puneți sub presiune pe copii să-și mănânce verdeața, deoarece „aproape întotdeauna se întoarce înapoi”.
Explicațiile unui expert în nutriție
Nutriționistul înregistrat și fondatorul Centrului din Londra pentru Alimentație Intuitivă (LCIE) a spus că părinții trebuie să dezvolte o „relație pozitivă cu momentul hrănirii copilului”. Ea a spus: „Hrănirea unei familii poate fi destul de grea fără a încerca să fim la înălțimea a ceea ce vedem pe Instagram. Nu trebuie să tai inimioare mici din castravetele copilului tău, uneori a pune fasole pe pâine prăjită este tot ceea ce poți face pentru copilul tău.”
„Există o presiune enormă asupra părinților pentru a-și hrăni copiii „perfect”, care adesea vine în detrimentul bunăstării proprii a părinților și adesea duce la mai multe pretenții și la alte probleme pentru copii.” Experții de la LCIE spun că a fi restrictiv cu copiii când vine vorba de mâncare îi poate determina să mănânce dacă nu le este foame.
Acest lucru îi face, la rândul său, mai probabil să se strecoare sau să fure mâncare, spun experții. Ei au explicat că, pe termen lung, acest lucru poate determina copiii să folosească alimente pentru a-și calma emoțiile. Ei au spus că exercitarea presiuni asupra copiilor pentru a-și curăța farfuria sau a-și mânca verdeața poate crește probabilitatea ca aceștia să devină mâncători agitați – făcând orele de masă mai stresante pentru întreaga familie.