Evenimentul Zilei > International > Noi confruntări între Siria și Israel
Noi confruntări între Siria și Israel

Noi confruntări între Siria și Israel

Armata israeliană a declarat joi seara că forțele siriene au tras o rachetă asupra teritoriilor israeliene din înălțimile Golan, după ce Damascul a declarat că Israelul a lansat atacuri asupra unor ținte din sudul Siriei.

De asemenea, armata israeliană a negat rapoartele apărute în mass-media potrivit cărora un avion militar israelian ar fi fost doborât de către apărarea antiaeriană siriană.

"În timpul lansării unor rachete sol-aer siriene, a fost identificată o lansare spre o zonă deschisă din înălțimile Golan", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

"În acest moment, rămâne neclar dacă racheta într-adevăr a căzut pe teritoriul israelian", a afirmat acesta, adăugând faptul că trupele israeliene căută în zonă eventualele rămășițe ale rachetei.

Joi seara, televiziunea de stat siriană a anunțat faptul că apărarea aeriană din Siria a distrus rachete israeliene care vizau pozițiile militare din orașul Kisweh, aflat în apropiere  capitalei Damasc, în sudul Siriei.

Declarația armatei israeliene nu a confirmat sau infirmat relatările despre atacul aerian din Siria.

Dacă Israelul se află în spatele atacului, acesta ar fi primul atac care ar avea loc din luna septembrie a acestui an, atunci când aviația militară israeliană a derutat apărarea anti aeriană siriană, care a tras asupra unei aeronave de spionaj rusești, omorând 15 militari ruși.

După atacul din septembrie, Rusia și guvernul sirian au acuzat Israelul de faptul că a acționat de o manieră iresponsabilă,  Moscova a decis echiparea armatei siriene cu  sisteme avansate  de rachete de tip S-300 .

 Ministrul Afacerilor Externe sirian, Faisal Mekdad, a declarat în luna septembrie că noul sistem rusesc S-300 ar determina Israelul să se gândească de două ori înainte de a bombarda din nou Siria.