Nipah, noul virus letal! Avertisment OMS: Ar putea urma o pandemie mai mare

Nipah, noul virus letal! Avertisment OMS: Ar putea urma o pandemie mai mare

Nipah, noul virus letal: Urbanizarea a amplificat răspândirea

60% din populația Globului trăiește în Asia și regiunea Pacific, iar urbanizarea s-a accelerat într-un ritm galopant. Asia are un număr ridicat de boli infecțioase datorită ariei largi a biodiversității, care încurajează infecțiile virale și patogene. Banca Mondială a arătat, într-un raport, că aproape 200 de milioane de oameni s-au mutat în orașe în Asia de Est în doar 10 ani, între 2000 și 2010. Timp de 10 ani, între 2001 și 2011, au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, iar dintr-un total de 196 de persoane infectate, 150 au murit.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că incendiile de pădure și seceta au dislocat liliecii din arealul lor natural. Mamiferele au fost forțate să migreze către copacii cu fructe din fermele de porci. Experții au constatat, monitorizând liliecii, că aceștia zboară și câte 100 de kilometri pe noapte în căutare de hrană, căci habitatul lor natural a fost distrus.

Liliecii, sursa nr. 1 de virus letal

S-a descoperit că în stare de stres, liliecii produc și emană mai multe virusuri. Forțarea lor de a se muta și a intra în contact cu o specie cu care nu ar interacționa în mod normal, a făcut ca virusul Nipah să treacă de la lilieci la porci și de aici la fermieri. Liliecii care se hrănesc cu fructe tind să trăiască în regiuni cu mulți copaci care produc fructe. Cînd habitatul lor este distrus, ei găsesc soluții - se ascund sub acoperișuri de case sau între ruinele de la Angkor Wat, cel mai vizitat complex de temple din Cambodgia.

Se știe acum că liliecii sunt sursa pentru mai multe boli grave: Nipah, COVID-19, dar și virusurile Ebola și SARS. Asia este gazda a aproape 15% dintre pădurile tropicale ale planetei, însă imensa regiune este supusă unui process de dezpădurire accentuată. Continentul asiatic se numără printre arealele cu cea mai mare pierdere a biodiversității, în special din cauza distrugerii plantațiilor.

Virusul letal: cum rezolvăm problema liliecilor? 

Exterminarea liliecilor ar fi fost simplă într-o anumită etapă a istoriei, dar nu acum, când omenirea are cereri tot mai mari de resurse. Eliminarea lor ar face ca situația să fie și mai gravă, spune Tracey Goldstein, directorul One Health Institute Laboratory.

Ne puteți urmări și pe Google News