Evenimentul Zilei > Social > Nina Iliescu, îngrozită în timpul Revoluției din 1989. Mesajul categoric pe care i l-a transmis soțului ei, Ion Iliescu
Nina Iliescu, îngrozită în timpul Revoluției din 1989. Mesajul categoric pe care i l-a transmis soțului ei, Ion Iliescu

Nina Iliescu, îngrozită în timpul Revoluției din 1989. Mesajul categoric pe care i l-a transmis soțului ei, Ion Iliescu

Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, s-a numărat printre cei care, în decembrie 1989, în timpul Revoluției, a insistat pe lângă soțul ei să nu accepte ca rușii să intervină pe teritoriul României. Dezvăluirile au fost făcute de fostul antrenor și jucător al echipei Dinamo, Cornel Dinu, cartea sa autobiografică, „Jucând cu destinul”. Vreme de câteva zile, în acea perioadă, fostul fotbalist a avut-o în grijă pe Nina Iliescu.

Cornel Dinu a povestit despre momentele pe care le-a trăit în timpul Revoluției din 1989, în cartea sa, „Jucând cu destinul”. Între altele, el i-a făcut un portret și Ninei Iliescu, soția fostului președinte, pe care a descris-o drept o femeie foarte sigură pe ea, „încercată și trecută” prin multe greutăți, alături de soțul ei.

La Revoluția din 1989, Cornel Dinu, cunoscut și ca „Procurorul”, antrena la FC Olt Scornicești, gruparea protejată de familia Ceaușescu. La data de 22 decembrie, a povestit Cornel Dinu, în cartea sa,  l-a condus pe Ilie Năstase, care pleca la Paris, pe Aeroportul Otopeni. Apoi a mers la sediul Televiziunii Române unde s-a întâlnit, printre alții, și cu Ion Iliescu. Acesta avea să-i dea o sarcină importantă, să o protejeze pe soția sa, Nina, aflată la o prietenă.

„După vreo oră, Ion Iliescu, vorbind mereu la telefoane, m-a chemat de-o parte, rugându-mă să o aduc pe soția sa (n.r. de acasă, fiind în pericol. Stătea închisă cu o prietenă și indivizi ciudați bătuseră la ușă și supravegheau prin preajmă. O căutau!”, a scris Dinu în biografia sa.

sursa foto, Arhiva Ion Iliescu

Portretul Ninei Iliescu făcut de Cornel Dinu

El s-a conformat și a preluat-o pe soția viitorului președinte, împreună cu prietena acesteia, și a adus-o la Televiziune, unde cele două femei erau mai bine protejate.

„Doamna Nina Iliescu mi-a făcut o impresie puternică de la început. Foarte sigură pe ea, nu lăsa să se vadă nici o urmă de teamă. Femeie adevărată, încercată și trecută alături de «Ionel» (cum i se adresa pașnic) prin atâtea și până atunci”, a mai povestit Cornel Dinu.

Ulterior, însă Iliescu, temându-se pentru siguranța soției, l-a rugat să le ia pe cele două doamne și să le ducă într-o altă locație, mai sigură. Dumul nu a fost lipsit de incidente, a mai relatat Dinu, pe unul din holuri fiind întâmpinați cu o rafală de mitralieră. În cele din urmă, a reușit să le ducă pe cele două doamne la comandamentul „revoluționar”.

„Preocupat, Ion Iliescu mi-a sugerat că ar fi mai bine dacă aș reuși să plec cu soția sa și prietena acesteia într-un loc mai liniștit. În șir indian, cu un soldat cu mitraliera în mână, eu după el și doamnele în spatele meu, am început să coborâm pe scara de serviciu a turnului. Era întunerc peste tot. La etajul al șaselea, soldatul a avut inspirația nefastă să deschidă ușa dinspre coridor. O rafală de mitralieră a izbucnit imediat, lovindu-l în mandibulă, dar și trecând pe lângă noi. Ne-am continuat drumul după ce l-am pansat la maxilar pe soldat cu batista mea (…)”, a mai scris fostul antrenor.

sursa: arhiva EVZ

Soția fostului președinte a insistat să nu cheme rușii

În acest context, Cornel Dinu a povestit o întâmplare, din acele ore, când Nina Iliescu a insistat pe lângă soțul său să nu accepte ca armatele rusești să intre în țară. Prietenii sovietici se oferiseră, la acea oră să intervină și să facă ordine. Nu se știe cum s-ar fi încheiat intervenția lor și dacă nu cumva România ar fi fost ocupată. De aceea, doamna Nina s-a opus prezenței armatei rusești pe teritoriul românesc.

„Singurul imperturbabil, stăpân pe el și controlând acele momente, era Ion Iliescu. În jurul a cinci dimineața, după ce se anunțase că rușii au recunoscut primii proclamația Frontul Salvării Naționale. Ion Iliescu a vorbit la telefon cu consulul lor. În rusește, la fel ca și Petre Roman, după el.

Concluzia împărtășită era clară: «Rușii pot interveni să asigure ordinea, în două ore, dar sper să ne descurcăm singuri, prin armată, nedorind să se interpreteze în mediile internaționale ca un amestec în treburile interne»… Imediat, n-am să uit niciodată, s-a auzit glasul doamnei Iliescu: «Ionele, orice, numai să nu vină rușii”, a mai povestit Dinu.

Sursa foto. EVZ

Nina Ilescu s-a mutat de la o rudă la alta

În cele din urmă, „Procurorul” a reușit să le ia pe Nina Iliescu și prietena acesteia și să le ducă la el acasă, unde erau mult mai în siguranță. Cel puțin așa a crezut până în momentul în care firele telefonice au căzut, iar pe stradă și-au făcut apariția niște indivizi dubioși.

„Era prânzul zilei de sâmbătă 23 decembrie. Totul era pregătit acasă pentru Crăciun. Dar nimeni nu s-a atins de mâncare. Doar apă și cafele. Priveam la televizor revoluția ce continua în direct. Doamna Iliescu mai vorbea din când în când cu «Ionel» la telefon (…) Spre seară au trecut câteva mașini dubioase pe strada noastră (…) Imediat a căzut și telefonul. Ciudat, am căzut pe gânduri. Am ieșit pe stradă și l-am anunțat pe Ion Iliescu. De la telefonul public de lângă benzinărie. Din podul liceului Caragiale se trăgea. Răspundeau revoluționarii ascunși printre blocuri și câțiva militari. (…)”, a mai relatat Dinu.

A doua zi, după o noapte albă, antrenorul a dus-o pe Nina Iliescu înapoi, la propria locuință, de unde aceasta și-a luat câteva lucruri și a plecat la o rudă în Colentina. Nu înainte de a-i face o vizită scurtă vecinului Ion Gheorghe Maurer. Pe 26 decembrie, a doua zi după Crăciun și după execuția cuplului Ceaușescu, Nina Iliescu a revenit acasă.

„În dimineața următoare ne-am întâlnit cu două mașini pline de parașutiști conduși de Jerbas, pe o stradă laterală din Floreasca. Au preluat-o pe doamna Nina Iliescu și eu am ajuns acasă. Am dormit până a doua zi spre prânz, buștean”, a încheiat relatarea Cornel Dinu.