Nimeni n-a știut: țara europeană cu infectați Omicron, înainte ca Africa de Sud să declanșeze alarma

Nimeni n-a știut: țara europeană cu infectați Omicron, înainte ca Africa de Sud să declanșeze alarmaSursă foto: arhivă EVZ

Când oficialii sud-africani au tras primul semnal de alarmă cu privire la noua tulpină Omicron, joia trecută, acțiunile din întreaga lume s-au prăbușit și până la 70 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, au impus interdicții și restricții de călătorie în țările din Africa de Sud. Când au apărut, însă, primele cazuri de infectare cu noua mutație?

Reacția imediată a guvernelor a venit după ce autoritățile au aflat că această variantă prezintă un număr neobișnuit de mare de mutații, de care oamenii de știință se temeau că ar putea să o facă mai transmisibilă și să conducă la sfidarea sistemului imunitar al celor vaccinați.

Cei mai mulți pacienți infectați cu Omicron sunt tineri

Multe lucruri sunt încă necunoscute despre tulpina Omicron, inclusiv originea, gravitatea și transmisibilitatea sa. Cercetătorii se întrec să descopere dacă aceasta ar putea să înlocuiască variantele existente și să devină dominantă, așa cum s-a întâmplat în cazul mutației Delta.

Primele „indicii” arată că persoanele care au fost vaccinate cu rapel împotriva coronavirusului sunt „protejate” împotriva noii variante, a declarat, marți, ministrul israelian al sănătății, Nitzan Horowitz.

Poziția acestuia vine după ce rapoarte anecdotice din Africa de Sud au sugerat că majoritatea cazurilor de variantă Omicron au fost, până în prezent, ușoare. Însă cazurile din Africa de Sud au fost „în mare parte [în rândul] tinerilor, oricum. Așadar, aș spune că pur și simplu nu știm [dacă noua variantă provoacă boli mai grave decât tulpinile anterioare]”, a declarat duminică dr. Francis Collins, directorul National Institutes of Health.

Noua tulpină a lovit Europa înainte de zborurile din Africa de Sud

Oamenii de știință spun că vor putea afla cât de periculoasă este noua variantă în termen de câteva săptămâni. Tulpina Omicron s-a răspândit și în Europa, fiind identificate cazuri de transmitere comunitară în probe anterioare COVID-19, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor de călătorie.

Oficialii olandezi din domeniul sănătății au declarat, marți, că Omicron a fost prezentă în Olanda cu o săptămână înainte de sosirea a două avioane din Africa de Sud, care transportau pasageri raportați infectați cu mutația în cauză. Se crede că cel puțin unul dintre cazuri ar fi fost contractat în Olanda, a declarat pentru postul național de televiziune NOS, virusologul Chantal Reusken de la RIVM.

Pacienți infectați cu Omicron în Scoția, înainte ca Africa de Sud să declanșeze alarma

Nouă cazuri de Omicron au fost identificate în urma organizării unui eveniment privat care a avut loc pe 20 noiembrie în Scoția, cu câteva zile înainte ca Africa de Sud să anunțe existența variantei. Primul ministru Nicola Sturgeon a declarat, marți, în Parlamentul scoțian că niciunul dintre indivizi nu a avut un istoric recent de călătorie sau legături cunoscute cu alte persoane care au călătorit din Africa de Sud.

Aceste cazuri i-au determinat pe unii să pună sub semnul întrebării necesitatea restricțiilor de călătorie în cascadă, ceea ce a declanșat un val de resentimente pe continentul african. Mulți consideră interdicțiile ca fiind un alt exemplu în care africanii sunt cei care suportă consecințele unei politici grăbite în materie de pandemie, în urma căreia țările bogate au acumulat doze de vaccin și resurse în detrimentul națiunilor mai sărace.

„Vom reuși să învingem virusul doar dacă vom lucra împreună”

„Știința excelentă ar trebui să fie aplaudată și nu pedepsită”, a declarat, sâmbătă, Ministerul de Externe al Africii de Sud, adăugând că restricțiile sunt „asemănătoare cu pedepsirea Africii de Sud pentru secvențierea genomică avansată și capacitatea de a detecta mai repede noi variante”.

„Punerea în aplicare a unor interdicții de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, a declarat a doua zi directorul regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Matshidiso Moeti, directorul regional pentru Africa, citat de CNN. „COVID-19 exploatează în mod constant diviziunile noastre. Vom reuși să învingem virusul doar dacă vom lucra împreună pentru a găsi soluții”, a mai precizat el.