Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează

Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejeazăSursa foto: Arhiva EVZ

Întreaga lume este în alertă după ce au apărut primele cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron. Se pare că vorbim despre o variantă care se răspândește extrem de repede, iar specialiștii pregătesc noi măsuri de restricție cu privire la călătorii și nu numai. Răzvan Cherecheș este îngrijorat de această situația și ne prezintă pașii care ar trebui urmați.

Primul caz de infectare cu variante Omicron a fost semnat către OMS joi, în Africa de Sus. Acesta s-a răspândit destul de repede, în prezent fiind confirmate cazuri în opt țări. Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, este îngrijorat de modul în care evoluează lucrurile și se susține că, conform datelor inițiale, dacă „noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta, atunci creșterea este cu 500% mai mare”.

„Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale ... Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, avertizează Răzvan Cherecheș.

În postările făcute pe pagina personală de Facebook, specialistul în sănătate publică ne prezintă o schemă a ceea ce ar trebui să facem pentru a ne proteja cât mai multe de infectarea cu noua tulpină Omicron.

„Acum că avem tulpina Omicron, care ar fi pașii următori? - așteptăm rezultatele testelor privind efectul vaccinurilor asupra tulpinii - cam în 2 săptămâni ar trebui să avem primele rezultate - continuăm să ne vaccinăm - tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate + vaccinurile reduc simptomele severe și decesele - transmiterea este prin aer și la această tulpină - continuăm cu măștile, ventilația, distanțarea, testarea rapidă în masă - extindem și întărim utilizarea certificatului verde ca să îi protejăm pe cei nevaccinați de infecție”, este una dintre postările făcute sâmbătă de către Răzvan Cherecheș.

Specialistul în sănătate publică este de părere că această nouă variantă s-a dezvoltat în Africa de Sud din cauza lipsei vaccinurilor. Aici a ajuns o cantitate mult prea mică de doze, vaccinurile fiind „monopolizate de către țările bogate (România face parte din acest grup)”. Din păcate, rata de vaccinare pe continentul african este de aproximativ 7%.

„Distribuția vaccinurile va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică!”, susține Răzvan Cherecheș.