Monica Niculescu (foto mic), locul 48 în clasamentul mondial, a rămas singura reprezentantă a României în proba de simplu a celebrei întreceri de la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului.

Sportiva din Slatina a reușit, în premieră, să obțină calificarea în „optimile” competiției londoneze, după ce a trecut, sâmbătă, în turul al treilea, de sportiva cehă Kristyna Pliskova (134 WTA), cu scorul de 6-3, 7-5. Astfel, românca în vârstă de 27 de ani va evolua, astăzi, în optimile de finală de la Wimbledon, cu tenismena elvețiancă Timea Bacsinszky, locul 15 WTA şi a 15-a favorită. Niculescu și jucătoarea din „Țara Cantoanelor” au mai bifat până acum cinci întâlniri directe, de patru ori impunându- se românca (la Latina în 2007, Paris în 2009, Praga în 2010 și Australian Open în 2011) și o dată elvețianca (la Marsilia, în 2009).


FOTO: Monica NiculescuÎnsă Bacsinszky este o jucătoare a cărei carieră în „Sportul Alb” a fost marcată în repetate rânduri de propriul tată, care, ca mulți alții, și-a găsit salvarea financiară de pe urma propriului copil.


Niculescu și Bacsinszky joacă, astăzi, în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon.


Într-un interviu acordat postului britanic BBC, elvețianca a mărturisit prin ce clipe de coșmar a trecut. Sportiva de 26 de ani a povestit că tatăl său, Igor, a obligat-o să joace tenis încă de la vârsta de 3 ani, fapt ce a privat-o pe Timea de contactul cu copilăria. „Știu că sunt mulți copii care-și doresc să fie ca mine, dar ei nu știu ce știu eu. Știu că sună dur ce spun, dar mă ținea practic într-o cușcă. În închisoare!”, a mărturisit Timea.

La vârsta de 15 ani, sportiva a mers la un internat elvețian, unde a putut petrece câteva luni departe de părintele său. „Nu am fost niciodată lovită. Dar era mai mult o chestiune psihologică. M-am gândit să fug. Am suferit de sindromul părinților care puneau presiune, care este destul de răspândit în tenis. Pentru mine, părinții nu sunt făcuți să fie antrenori. Este suficient să le citească copiilor”, a mai spus Bacsinszky.

S-a lepădat de propriul tată

La finalul interviului, sportiva cu origini maghiare a ținut să precizeze că nici măcar nu consideră că a avut un tată. „Nici nu am un tată. Nu-l mai văd, nu vorbesc cu el și așa va fi până la sfârșit. Copilăria mi-a fost furată! Adolescența mi-a fost furată, de asemenea! Eu aveam o singură dorință: să scap!”, a încheiat Bacsinszky.