Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Nicu Ceaușescu știa din dimineața zilei de 22 decembrie că avea să vină Ion Iliescu. Istoria secretă
Nicu Ceaușescu știa din dimineața zilei de 22 decembrie că avea să vină Ion Iliescu. Istoria secretă

Nicu Ceaușescu știa din dimineața zilei de 22 decembrie că avea să vină Ion Iliescu. Istoria secretă

Nicu Ceaușescu, numit și “prințișorul”, a fost considerat întotdeauna succesorul lui Nicolae Ceaușescu. Încă de tânăr, a fost introdus în cercurile puterii, ajungând la vârsta de 30 de ani să fie prim-secretar al C.C. al U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist din România), iar ulterior, începând cu 1987, a fost prim-secretar al Partidului Comunist Român la Sibiu.

Interesele lui Nicu Ceaușescu erau departe de dorințele părinților săi de a activa în cele mai înalte cercuri, “prințișorul” preferând distracțiile. Avea chiar un grup de prieteni, cu care petrecea de fiecare dată când avea ocazia. Cercul apropiat al acestuia a sesizat la Nicu agresivitatea limbajului, dar și viciul băuturii, care era amplificat de petrecerile la care participa.

Decizia trimiterii lui Nicu Ceaușescu la Sibiu a fost explicată de o verișoară a acestuia, Mihaela Moraru, fiica fratelui lui Nicolae Ceaușescu,  Marin Ceaușescu, care a considerat că această mișcare era făcută cu scopul de a fi rupt de mediul de la București. Astfel, ar apărea întrebarea, cum dintr-un posibil succesor dorit de ambii părinți, a devenit o amenințare pentru aceștia ?

Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Nicu la Sibiu, oraș care a fost supus multor încercări privind morții și răniți acelor zile. Un eveniment care a tot fost dezbătut a fost prezența unui detașament de militari din cadrul Batalionul 404 Buzău, care ar fi fost addus în zonă încă de la începutul anului 1989.

Prezența mașinilor Lada a fost o altă problemă cu care s-a confruntat Sibiul, Nicu Ceaușescu declarând în fața Comisiei Senatoriale care se ocupa de evenimentele din decembrie 1989,  că “ informația a venit pe linie de partid.”

“S-a capitulat!”

În data de 22 decembrie 1989, când Bucureștiul devenise principala țintă a amenințărilor, Nicu Ceaușescu l-a contactat pe șeful de cabinet al lui Coman, care i-a transmis că elicopterul care îi avea la bord pe soții Ceaușescu a decolat, însă direcția este necunoscută.

“ Eu am vorbit cu Postelnicu, mi-a spus că vrea să vină o delegație de muncitori să discute…mă rog, se pare că așa a fost… un subterfugiu, că n-a fost adevărat….Așa așteptând să văd ce se întâmplă…în jur de 12, că întâmplător am pus mâna pe telefon…sun, vorbesc cu centralista T.O. și îmi spune: “Domne, nu mai răspunde nimeni la Cabinetul 1! Telefonul e debranșat și e mare gălăgie!”. “Domnișoară, dă-mi la Coman, că ei sunt armată!” Îmi dă la Coman, a răspuns… îi zic: “Ce se întâmplă?” Răspunde: “ Domne, au intrat în CC! S-a plecat acum cu elicopterul!” După care am ieșit afară din birou și am spus: “S-a capitulat! Hai să strângem lucrurile și să plecăm!””, a declarat Nicu Ceaușescu la audierea din 22.03.1994, la o comisie parlamentară.

Următoarea mișcare a lui Nicu Ceaușescu a fost de a pleca spre București, dorind să stea de vorbă cu Ion Iliescu, pentru a afla ce s-a întâmplat. Întrebat fiind cum de știa la ora 12 de Iliescu, Nicu Ceaușescu a declarat că știa încă de la orele 10-11 de apariția lui pe scena politică.  “ Am luat legătura la București și mi s-a comunicat din partea lui Postelnicu că în spatele afacerii sunt ori Iliescu ori Mănescu.”

În acest caz, rămâne întrebarea la care Nicu Ceaușescu, decedat în 1996, nu mai poate răspunde: De ce nu a luat legătura cu tatăl său pentru a-l convinge să se retragă de pe scena politică ?

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: