Evenimentul Zilei > Monden > Istoria secretă. Nicu Ceaușescu, căsătorit în secret lângă biserică. Cine i-a ales mireasa
Istoria secretă. Nicu Ceaușescu, căsătorit în secret lângă biserică. Cine i-a ales mireasa

Istoria secretă. Nicu Ceaușescu, căsătorit în secret lângă biserică. Cine i-a ales mireasa

Dacă ar fi trăit în zilele noastre, relațiile amoroase ale lui Nicu Ceaușescu ar fi ținut prima pagină a tabloidelor. Dar puțini știu felul în care, la un moment dat, Nicușor a fost căsătorit cam cu forța, probabil pentru a-l face un comunist serios, capabil să preia la un moment dat locul „Marelui Cîrmaci”.

Nicu Ceaușescu, căsătorit în secret lângă biserică. Fiul cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu era „băiat de viață”, pasionat de femei, băutură și distracții, prieten al artiștilor.

Cum se aranja o căsătorie

Era privit cu speranță de mulți, ca succesor al tatălui său. Mai ales după ce a fost prim-secretar departid la Sibiu, iar județului începuse să-i meargă un pic mai bine decât restului țării.

Dar, ca să poată fi propulsat în funcții politice, era nevoie să-i fie potolită pofta de distracții și să fie adus în cadrele „eticii și echității socialiste”.

Așa că, în 1983, Nicu Ceaușescu intra în rândul „oamenilor serioși”, căsătorindu-se cu Poliana Cristescu, o tânără cu o ascensiune fulminantă, datorată mai ales faptului că o plăcea Elena Ceaușescu.

Această nuntă discretă sau secretă este descrisă de Adrian Eugen Cristea în cartea „A fi sau a avea”, apărută în 2008. Cristea a fost, în anii ’80, șef al pazei soților Ceaușescu.

Nicu Ceaușescu, căsătorit în secret lângă biserică

„Cînd şi în ce împrejurări s-a ajuns la hotărîrea ca Nicu şi Poliana să-şi oficializeze căsătoria nu se cunoaşte. Cert a fost că o asemenea hotărîre s-a luat pe baza accepţiunii lor. Şi că rolul principal l-a avut Elena Ceauşescu”, scrie Adrian Eugen Cristea în „A fi sau a avea”.

„Oficializarea căsătoriei a fost fixată la domiciliul lui Nicu, lîngă Biserica Albă. Am fost chemat de şeful Securităţii statului, care m-a pus în temă despre apropiatul eveniment. Scopul urmărit era să întreprind măsurile necesare de protecţie în zonă. Aşteptam să sosească oaspeţi, dar cei din sistemul de protecţie nu primiseră numele lor.

Totul era mai mult o învăluire într-un secret nejustificat. A sosit primarul general al Bucureştiului, care,  prin calitatea lui, trebuia să oficializeze actul căsătoriei. Erau prezenţi Emil Bobu, membru în conducerea partidului, şi Tudor Postelnicu, ministrul Securităţii, probabil amîndoi în calitate de martori. În casă, Nicu şi Poliana.

De ce a lipsit Nicolae Ceaușescu de la nunta fiului său

A venit o maşină mică de la sectorul de aprovizionare al partidului cu un ospătar. S-au descărcat rapid cîteva cutii mici de carton cu pişcoturi şi şampanie. Ultimul personaj principal care a sosit înainte de începerea oficializării căsătoriei a fost Elena Ceauşescu. Singură, fără soţ.

Sobră, cu un uşor zîmbet perceptibil, cu rol de a i se observa buna dispoziţie. Era zîmbetul protocolar, învăţat prin diferite recepţii, unde toţi participanţii sînt neîntrecuţi în a-şi arăta asemenea amabilităţi. Iar dacă printre ei se află reprezentanţi importanţi, ca în cazul nostru, neapărat trebuie să se înţeleagă foarte bine că prezenţa sa are semnificaţie de a le face lor, invitaţilor, un hatîr, cu nuanţă mai mult de acceptare. Ce mare lucru să te afli în categoria acceptaţilor de către prima doamnă a ţării!

Ginerele, adică Nicu, era ţîfnos, ca mulţi gineri copleşiţi de atîtea probleme determinate de căsătorie. În acest scop, Nicu nu făcuse nimic. Nici nu se interesase dacă vor avea măcar un pahar de şampanie pentru invitaţi. Ca şi în toate celelalte cazuri, ştia el că sînt alţii, plătiţi, ca să gîndească şi să organizeze tot ce era necesar.

Căsătoria civilă, pe repede-nainte

Primarul, sesizînd că Elena Ceauşescu epuizase zîmbetele, a început oficializarea căsătoriei. Dar nici nu trecuseră cîteva zeci de secunde că este întrerupt de Nicu. Îi cere documentul ca să-l semneze. Gest pe care îl face şi Poliana.

Gata! Căsătoria s-a terminat.

Felicitări, zîmbete determinate mai mult de intervenţia brutală de a opri o desfăşurare a unei activităţi oficiale care pentru cei mai mulţi are rol de unicat în viaţă. Nicu se pare că-şi adusese aminte tocmai acum că nu trebuia să se însoare sau că fusese obligat de familia lui în acest sens”, mai povestește șeful pazei cuplului Ceaușescu.

O căsnicie scurtă, prietenia cu Elena Ceaușescu și șefia studiourilor Media Pro

Căsnicia dintre Nicu Ceaușescu și Poliana Cristescu nu a durat mult. Pe 22 martie 1985, Nicu a depus cerere de divorț. Aventurile sale amoroase au fost mult mai de răsunet pentru vremea respectivă decât căsătoria sa.

După divorț, Poliana Cristescu a continuat să aibă o relație apropiată cu Elena Ceaușescu. Se povestește că, ani de zile după divorțul de Nicușor, Poliana Cristescu era primită, în fiecare dimineață, la cafea, la „Cabinetul 2”, cum se numea biroul Elenei Ceaușescu.

Scrisă uneori și Polyana, fost soție a lui Nicușor Ceaușescu a fost șefa organizației naționale de pionieri, iar în anul 1989 era membră în Marea Adunare Națională, un fel de parlament din comunism. După ’89, a lucrat în firmele fraților Păunescu, iar în 2016 a ajuns în conducerea studiourilor de film Media Pro.

FOTO: ceausescunicolae.wordpress.com

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.