Proteste sângeroase în Venezuela, cu mulți morți. Maduro controlează armata

Proteste sângeroase în Venezuela, cu mulți morți. Maduro controlează armata Proteste în Venezuela Sursa foto: X

Venezuela. Nicolas Maduro, a cărui realegere este contestată, se menține la putere cu ajutorul forțelor militare. Armata venezueleană îi rămâne loială, refuzând cererile de susținere din partea liderilor opoziției.

Conform informațiilor furnizate de organizațiile internaționale, numărul morților în protestele care au urmat după alegerile controversate a ajuns la 24. De asemenea, au fost făcute peste 2.000 de arestări în rândul cetățenilor revoltați.

Nicolas Maduro se bazează pe armată

Forţele armate venezuelene au respins cererile de susținere venite din partea opoziției care contestă alegerile prezidențiale. Militarii și-au afirmat loialitata absolută față de Nicolas Maduro și au calificat cererile opozanților drept „disperate şi revoltătoare”. Declarația îi aparține generalului Vladimir Padrino care consideră că președintele a fost ales în mod legitim.

„Respingem cu fermitate propunerile disperate şi sedicioase” care „încearcă să submineze unitatea noastră”, a declarat ministrul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, armata și-a afirmat loialitatea absolută față de președinte imediat după alegerile din 28 iulie.

Luni, opoziţia, care revendică victoria, a făcut apel la armată, pilonul puterii, să treacă „de partea poporului”. Venezuela este într-o criză după ce Nicolas Maduro a fost declarat învingător de către Consiliul Naţional Electoral (CNE). Imediat împotriva opozanților săi au fost declanșate persecuții, aceștia fiind urmăriți penal de către procurorii loiali regimului.

Procurorii au trecut la persecuții

Liderii opoziției au acuzat regimul lui Nicolas Maduro că a declanșat o campanie de teroare în țară. Ei au făcut apel la „conştiinţa armatei şi a poliţiei pentru a fi de partea poporului şi a propriilor familii”. Mesajul a fost transmis, într-o declarație comună de liderul opoziţiei Maria Corina Machado şi candidatul la preşedinţie Edmundo Gonzalez Urrutia.

Acest apel a venit în contextul în care parchetul venezuelea a deschis o anchetă penală împotriva celor doi lideri. Aceștia sunt acuzați de „uzurpare de funcţie, difuzarea de informaţii false, incitare la nerespectarea legii, incitare la insurecţie şi asociere criminală”.

Săptămâna trecută, Consiliul Naţional Electoral (CNE) a ratificat victoria lui Nicolas Maduro cu 52% din voturi. Potrivit opoziţiei, alegerile au fost măsluite, iar Edmundo Gonzalez Urrutia ar fi câştigat alegerile cu 67% din voturi.

Anunțul victoriei lui Nicolas Maduro declanșează proteste

După anunțul realegerii președintelui au izbucnit proteste în țară. În tulburările care au avut loc s-au înregistrat 24 de morți, începând cu data de 28 iulie. Bilanțul a fost făcut dat publicităţii, marţi, de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care Human Rights Watch (HRW).

Pe de altă parte, Nicolas Maduro a anunţat moartea a doi membri ai gărzii naţionale şi arestarea a peste 2.000 de persoane. El a promis că va continua represiunea împotriva a ceea ce a descris drept o tentativă de „lovitură de stat imperialistă”. De altfel, presa a relatat că în Venezuela au aterizat mai multe avioane cu agenți și militari din Cuba comunistă.

Regimul lui Nicolas Maduro susține financiar puterea comunistă de la Havana, iar în caz de nevoie se poate sprijini pe mercenari de aici.