Maduro câștigă un nou mandat prezidențial în Venezuela. Cum i-a păcălit pe americani

Maduro câștigă un nou mandat prezidențial în Venezuela. Cum i-a păcălit pe americani Nicolas Maduro, președinte Venezuela sursa: Ognjen Stevanovic | Dreamstime.com

Nicolas Maduro, a trecut de la statutul de șofer de autobuz și delegat sindical la cel de ministru de externe înainte de a deveni moștenitorul ales de fostul lider de stânga Hugo Chávez. Însă s-a confruntat duminică cu cea mai dificilă provocare electorală. Dar a reușit să supraviețuiască.

Nicolás Maduro a obținut o victorie controversată la alegerile prezidențiale de duminică din Venezuela. Primind un al treilea mandat de șase ani într-un rezultat contestat de liderii opoziției. Aceștia au afirmat că regimul a falsificat numărătoarea voturilor pentru a se asigura că rămâne la putere. Multe manevre ilegale, rezultat contestat.

Sondajele independente realizate luna aceasta de Delphos și ClearPath Strategies arată că Maduro pierde cu mai mult de 25 de puncte procentuale în fața lui González. Candidatul care a câștigat sprijinul opoziției după ce regimul a interzis candidatura unui lider popular al opoziției, María Corina Machado.

Imediat după miezul nopții de luni, la șase ore după închiderea secțiilor de votare, Consiliul Național Electoral a anunțat că liderul în vârstă de 61 de ani își va prelungi mandatul de 11 ani în următorul deceniu, după ce a obținut 5,1 milioane de buletine de vot. Adică 51,2% din voturi, față de 4,4 milioane, sau 44,2% din voturi, pentru adversarul său. Dând o lovitură fatală speranțelor venezuelenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maduro câștigă, opoziția protestează

Locuitorii din jurul Caracasului au început imediat să bată în oale și tigăi pentru a protesta față de rezultat, care se aștepta să fie contestat de opoziție. În același timp, loialiștii lui Maduro s-au adunat în fața palatului prezidențial Miraflores pentru a sărbători printr-un concert.

„Ce zi frumoasă am trăit”, a spus Maduro mulțimii de pe o scenă, unde a dansat pe muzică reggaeton. „Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit această victorie pe care poporul o merită atât de mult. Acesta este triumful idealurilor de egalitate”.

Menținerea în continuare a lui Maduro la putere în Venezuela, țară bogată în petrol, este de natură să îngreuneze ridicarea completă de către SUA și aliații săi a sancțiunilor. Sancțiuni impuse regimului pentru încălcări ale drepturilor omului și corupție sau reluarea relațiilor diplomatice normale. Acest lucru ar putea prelungi o criză economică care a dus la exodul a aproape opt milioane de persoane în timpul guvernării lui Maduro, multe dintre acestea stabilindu-se în SUA și în țările din America Latină.

Rezultatul alegerilor este, de asemenea, o lovitură pentru administrația Biden, care a oferit concesii în ultimele luni în schimbul angajamentelor de a organiza alegeri libere, scrie WSJ. Numai că, în schimb, l-a văzut pe Maduro cum își întărește controlul politic. Victoria declarată a lui Maduro va fi salutată în capitalele adversarilor SUA, de la Havana la Moscova și Teheran, ai căror lideri au construit legături comerciale și militare strânse cu Venezuela.

Cariera lui Maduro

Ascensiunea rapidă a lui Maduro a avut loc atunci când liderul colorat și bombastic care preluase puterea în 1999, Hugo Chávez, era pe moarte din cauza cancerului și și-a uns ucenicul drept înlocuitor. În aparență, avea condițiile necesare: s-a format într-un grup de tineret socialist, petrecuse un sejur în Cuba, avea un trecut de muncitor.

Maduro a reușit să câștige alegerile la limită în 2013 împotriva liderului opoziției Henrique Capriles. Ceea ce i-a lipsit lui Maduro în ceea ce privește carisma pe care Chavez a folosit-o pentru a se conecta la mase, a fost compensat prin cruzime și o hotărâre neclintită de a rămâne la putere. Recompensând militarii în mod regulat pentru a-și consolida sprijinul, el a folosit forțele armate pentru a zdrobi protestatarii de stradă și a neutraliza adversarii politici, chiar și în străinătate.

La doi ani după ce a devenit președinte, Venezuela a organizat ultimele alegeri considerate moderat libere, când politicienii opoziției au câștigat un vot în Congres, chiar dacă regimul i-a descalificat pe unii legislatori pentru a-i lipsi pe adversarii săi de o supermajoritate. Un vot din 2017 a fost fraudat pentru a alege o adunare pro-regim care a înlocuit-o pe cea în vigoare. Iar în 2018, Maduro a câștigat realegerea în urma unui vot considerat fraudulos în SUA și în alte țări. Acum a mai primit un "cadou" de șase ani.

Revista presei