Nicolae Ciucă, sprijin pentru Republica Moldova. Maia Sandu e susținută de toți liderii UE
- Emma Cristescu
- 17 octombrie 2024, 14:42
Nicolae Ciucă a avut mai multe discuții importante cu liderii UE la Bruxelles. Subiectele principale au fost Ucraina, competitivitatea, Republica Moldova și migrația. La summit au fost prezentate punctele de vedere ale tuturor liderilor din familia PPE.
„A fost un Summit organizat la nivelul PPE, care a avut pe agendă trei subiecte importante: Ucraina, competitivitatea și migrația. Au fost prezentate punctele de vedere ale tuturor liderilor din familia PPE și, la unison, s-a convenit pentru continuarea demersurilor de sprijin a Ucrainei, ținând cont de evoluția de pe linia frontului, ca Ucraina să reziste, atât din punct de vedere militar, cât și din punct de vedere al iernii care vine. Situația energetică este una destul de complicată. Pe competitivitate au fost discutate subiectele legate de industria auto și industria oțelului, aceste două subiecte urmează să facă subiectul unei analize în detaliu la nivelul PPE.“, a spus președintele PNL.
Polonia se confrună cu o situație disperată
Nicolae Ciucă a mai spus că Polonia se confrună cu o situație disperată și că trebuie rezolvată problema migrației.
Migrația este un subiect cât se poate de serios. Polonia se confruntă cu o situație disperată. Premierul Tusk a prezentat situația conform căreia în fiecare zi au loc evenimente și încercări de forțare a granițelor. În urma acestor evenimente, din păcate, și-au pierdut viața 2 militari. Deciziile politice, la nivelul Poloniei, o să fie îndreptate pentru a putea să controleze aceste lucruri. Acordurile bilaterale cu Tunisia, Egipt și Liban produc efecte, dar este nevoie să se întărească aceste măsuri. Ceea ce este important de subliniat, migrația în Polonia este parte a unui război hibrid pe care Rusia îl poartă asupra țărilor din UE, ceea ce ne determină să analizăm cât se poate de în detaliu și complex ceea ce poate să constituie efecte și consecințe.“, a spus Ciucă.
România ar putea fi primită în Schengen și terestru
Fostul premier a anunțat că a discutat cu Comisarul Hahn, reprezentantul Austriei la acest summit și că este dispus să primească România și terestru în Schengen.
„Am discutat și am prezentat tot ceea ce a reușit România în acest moment, lucru recunoscut și la ultimul Consiliu JAI, standardele și cerințele tehnice au fost îndeplinite pentru a putea să răspundem solicitărilor de aderare. Am discutat cu Comisarul Hahn, reprezentantul Austriei la aceste summit, și am convenit ca la nivel politic să avem discuții și să putem finaliza acest proiect ca România să fie primită și terestru în Schengen.“
Nicolae Ciucă, alături de Republica Moldova
Nicolae Ciucă a mai spus că Republica Moldova trebuie să mențină acest parcurs european și că președinta Maia Sandu este susținută de toți liderii europeni.
„În cadrul Summit-ului, dar și înainte, am avut discuții și cu președintele PPE, cu doamna Ursula, cu care m-am întâlnit și la Chișinău. Acolo a anunțat acest plan de sprijin. Ținând cont că duminică urmează să aibă loc alegerile și se va vota și referendumul, fiecare dintre cei cu care am discutat, cunosc foarte bine nevoia de a sprijini și mesajele pentru cetățenii de acolo, nevoia de a închide cât se poate de pozitiv acest referendum.
Este nevoie ca Republica Moldova să mențină acest parcurs european. Toți liderii europeni își exprimă sprijinul total pentru Maia Sandu și pentru un vot pozitiv la referendum. Nu ne rămâne decât să transmitem aceste mesaje și duminică să avem un rezultat bun.“, a spus Ciucă.