Nicolae Ciucă, precizări de ultimă oră: „Este important să fim pregătiți” Consecințele războiului din Ucraina
- Ionel Sclavone
- 14 martie 2022, 23:36
Autorităţile statului trebuie să lucreze împreună cu societatea civilă pentru a gestiona situaţia refugiaţilor din Ucraina. Este concluzia la care a ajuns premierul Nicolae Ciucă după o întâlnire cu reprezentanții mai multor ministere implicate în această activitate. El a precizat că această criză a refugiaților va avea consecințe pe întreg continentul european.
Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, alături de reprezentanți ai mai multor ministere, de consilierul de stat Mădălina Turza şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la o întâlnire cu societatea civilă. Este vorba despre acele organizații implicate în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina.
Întâlnirea a urmărit să integreze eforturile autorităţilor cu cele ale societăţii civile, în acest domeniu, conform unui comunicat de presă transmis de guvern. O astfel de colaborare va deveni eficientă prin dialog și coordonare, în funcție de necesitățile care apar în teren în această criză legată de refugiați.
„După trei săptămâni grele, trei săptămâni de război şi gestionare a implicaţiilor lui, nu putem să nu apreciem eforturile societăţii civile de a oferi sprijin. Este imperios necesar să lucrăm împreună, să ne adaptăm şi să identificăm noi metode de lucru, care să ne ajute să gestionăm această situaţie. Discuţia de astăzi cu factorii implicaţi atât din partea Guvernului şi a ministerelor, dar şi a instituţiilor şi a ONG-urilor ne ajută să evaluăm eficacitatea mecanismelor pe care le-am înfiinţat şi a liniilor de implementare”, a declarat Nicolae Ciucă, conform comunicatului de presă.
Criza refugiaților afectează întreaga Europă
Premierul a precizat că acest război, dintre Rusia și Ucraina, în urma căruia aproape 3 milioane de oameni și-au părăsit casele și țara, va avea consecințe la nivelul întregului continent.
„Este clar că acest război va produce efecte nu doar în ţările de graniţă, ci vor fi efecte asupra a tot ce înseamnă activitatea economică a întregului continent şi a lumii. Este important să fim pregătiţi să gestionăm aceste efecte negative”, a mai precizat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.
Întâlnire între Custodele Coroanei și reprezentantul UNHCR
O discuție cu privire la situația refugiaților ucraineni a avut loc și între reprezentantul ad-interim al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Pablo Zapata și Custodele Coroanei, Margareta. Pe agenda discuțiilor a figurat situația acțiunilor în sprijinul celor care fug de războiul din Ucraina.
„În continuarea dialogului purtat de Custodele Coroanei cu Înaltul Comisar Filippo Grandi, Casa Majestăţii Sale şi Agenţia UNHCR România au discutat posibile acţiuni comune în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, atât în stabilirea lor temporară în România, cât şi în tranzitul lor prin ţara noastră. Acţiunile privesc în special educaţia, integrarea socială şi asistenţa acordată celor care au statut de refugiaţi", a informat Casa Regală, într-o postare pe Facebook.
Cele două părți au ajuns la concluzia că eforturile de sprijinire a refugiaţilor ucraineni vor fi de lungă durată. Acestea vor necesita acţiuni deopotrivă educaţionale, sociale, medicale şi de integrare profesională.