Gara de Nord din București, destinația a de sute de refugiați ucraineni
- Maria Miron
- 7 martie 2022, 22:06
Refugiații ucraineni vin cu sutele în Gara de Nord din București, acolo unde au fost instalate deja corturi de protecție. Un număr de 33.969 de ucraineni au ajuns în România, doar duminică. Ungaria a renunțat la măsurile restrictive severe impuse refugiaților ucraineni care vor să intre în țară prin România.
După declanșarea războiului din Ucraina, sute de civili refugiați au ajuns în București. Din acest motiv, autoritățile române au decis să mărească numărul de corturi amplasate în vederea staționării, pe o perioadă scurtă de timp, a cetățenilor ucraineni.
Noi corturi vor fi amplasate în Gara de Nord
Oficialii de la București anunță amplasarea unor noi trei corturi în Gara de Nord. ISU declară că scopul acestora este de a prelua oamenii care nu au de gând să se cazeze în spațiile special pregătite de autorități în București și Ilfov.
„Măsura de suplimentare a spațiilor de cazare temporară a fost necesară pentru a preîntâmpina orice situaţie care poate fi influenţată de fluxurile ridicate de refugiaţi, în unele intervale orare”, spun cei de la ISU București.
Un număr de 33.969 de ucraineni au ajuns în România, doar duminică
Luni, 7 martie, în Gara de Nord erau așteptați aproximativ 400 de cetățeni ucraineni, iar Poliția de Frontieră declara, luni dimineață, că un număr de 33.969 de ucraineni au ajuns în România în cursul zilei de duminică, cu o creștere de 7,4%, în raport cu ziua anterioară.
„În data de 06.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 93.270 de persoane, dintre care 33. 969 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 7,4 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.953 cetăţeni ucraineni (în uşoară scădere cu 0,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 21.121 cetăţeni ucraineni (creştere de 14,9%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 105.728 de persoane, dintre care 26.632 cetăţeni ucraineni (creştere de 14%)” spun cei din Poliția de Frontieră.
Autoritățile raportează un număr de 261.445 de cetăţeni ucraineni care au intrat în România, de la începutul invaziei din 24.02.2022 și până la data de 06.03.2022, ora 24:00, în timp ce, pentru același interval de timp, 182.312 de refugiați ucraineni au ales să părăsească statul român.
Ungaria a renunțat la măsurile restrictive severe impuse refugiaților ucraineni care vor să intre în țară prin România
UPDATE: Ungaria a renunțat la condițiile impuse pentru intrarea în țară refugiaților ucraineni. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a anunțat că a discutat cu omologul său Peter Szijjarto pe acest subiect.
„Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a transmis, miercuri seară, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.
Diplomatul român i-a mulțumit ministrului maghiar de Externe pentru această decizie, menită să sprijine tranzitul refugiaților ucraineni spre țările din Vestul Europei.
„Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei”, a mai transmis Aurescu.
Știrea inițială:
Ungaria a schimbat regulile de intrare în țară pentru refugiații din Ucraina. Mii de oameni fug din calea războiului declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie. Potrivit unui fotograf AFP, zeci de refugiați au fost surprinși debarcând din trenurile care soseau la fiecare 30 de minute în capitala ungară.
Aproximativ 4.000 de refugiați, dintre care peste 300 de copii, au sosit luni cu trenul la Budapesta, potrivit unui comunicat al Poliției, dintre care câteva sute de persoane au primit cazare de urgență în oraș.