Nicolae Ciucă, despre implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea Cancerului: „Au existat întârzieri nepermise”

Nicolae Ciucă, despre implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea Cancerului: „Au existat întârzieri nepermise” Nicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, critică întârzierile nepermise în implementarea Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului și speră că acestea vor fi depășite în 2024.

Rata de mortalitate în rândul românilor afectați de cancer depășește media Uniunii Europene cu 7%, conform declarațiilor președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul unei dezbateri privind diagnosticarea timpurie și prevenția bolii la femei, organizată la Senat în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, sărbătorită pe 4 februarie.

Cancerul, a doua cauză de deces din România

„Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în ţara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Avem, însă, instrumente prin care să luptăm împotriva acestei maladii necruţătoare: prin prevenţie, aşa cum menţionam, prin diagnosticare precoce şi prin tratamentele propriu-zise. Potrivit specialiştilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenţa cancerului şi anume tutunul, alcoolul şi poluarea şi care pot fi modificaţi prin combaterea lor”, a afirmat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Nicolae Ciucă, despre implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului

România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024, a spus preşedintele PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă foto: Unsplash

Bugetul pentru Ministerului Sănătăţii, cu 40% mai mare

Nicolae Ciucă a precizat că „PNL a pledat pentru creşterea bugetului alocat Sănătăţii, astfel că bugetul pentru anul în curs al Ministerului Sănătăţii este cu 40% mai mare decât în 2023”.

Aşadar, avem resurse disponibile pentru a susţine măsuri de combatere a cancerului. Iar în acest sens, avem angajamentul ministrului Sănătăţii de a demara în 2024 primele programe de screening. Este necesar, însă, ca programele de screening să fie dublate şi de alte măsuri pentru prevenirea şi tratarea cancerului, inclusiv în rândul femeilor, a arătat Ciucă.

Nicolae Ciucă susține campaniile de educare și informare

Ciucă a subliniat că, în paralel cu programele naționale de combatere a cancerului, este necesar să se pună accent și pe desfășurarea de campanii de educare și informare a populației.

„Pandemia prin care am trecut a fost ţinta unor atacuri şi teorii conspiraţioniste care au slăbit încrederea populaţiei în vaccinare şi în măsuri de prevenţie ale unor boli. Este important, deci, să combatem aceste curente de gândire la nivelul societăţii, printr-o mai bună informare din partea profesioniştilor din interiorul instituţiilor medicale şi a tuturor celor care desfăşoară cercetare, dezvoltare în domeniu.

Sper foarte mult ca astfel de dezbateri pe care le organizăm să fie folosite inclusiv pentru a combate prejudecăţi din societatea noastră. În final, vreau să mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a interveni la această dezbatere şi să le urez multă energie în continuare în promovarea măsurilor de combatere a cancerului”, a arătat preşedintele Senatului.