PNL depune amendament pentru eliminarea impozitării concediilor medicale

PNL depune amendament pentru eliminarea impozitării concediilor medicale PNL depune amendament pentru eliminarea impozitării concediilor medicale. Sursă foto: Facebook

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale.

PNL depune amendament pentru eliminarea impozitării concediilor medicale. Vestea a fost comunicată în timpul discuției intitulate „Cancerele în rândul femeilor - direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, desfășurată la Senatul României.

PNL vrea eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Amendamentul are în vedere nu doar pacientul oncologic, ci și o serie de categorii, inclusiv concediul de maternitate și riscul maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.

„Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Ne puteți urmări și pe Google News
nicoleta pauliuc

Nicoleta Pauliuc. Sursă foto: Facebook

USR a depus un proiect pentru eliminarea impozitului de 10%

Deputații USR Oana Ţoiu și Cristian Seidler au prezentat o inițiativă legislativă care propune eliminarea impozitului suplimentar de 10% aplicat asupra concediilor medicale.

Propunerea vine în urma solicitării către Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constituțională a Ordonanței de Urgență care introducea acest impozit. Oana Ţoiu susține că cei responsabili de implementarea legii care taxează concediile medicale au făcut inițial declarații false, susținând că nu introduc taxe noi.

Ea acuză utilizarea acuzațiilor de fraudă atunci când adevărul a ieșit la iveală. De asemenea, afirmă că nimeni nu ar falsifica situații precum nașteri, sarcini cu risc sau diagnostice de cancer și subliniază că dreptul la concediu medical este dobândit prin muncă și contribuții.

Deși legea a fost în vigoare doar o lună, aceasta a condus deja la o scădere de 10% a veniturilor pentru numeroase categorii.

Concediu medical cu bani mai puțini

Începând cu luna ianuarie, Guvernul a decis să impună o contribuție de 10% destinată fondului de sănătate, similară cu cea reținută din salarii. Această măsură va diminua veniturile unui angajat cu salariu mediu cu peste 500 de lei în cazul în care acesta se află în concediu medical timp de o lună.

Autoritățile sunt îngrijorate de numărul crescut de concedii medicale, care a generat o povară financiară semnificativă pentru stat, acesta fiind obligat să acopere costurile în miliarde de lei. Astfel, statul intenționează să acopere aceste costuri exclusiv din banii angajaților. Potrivit legislației, concediile medicale pentru afecțiuni comune sunt compensate cu trei sferturi din salariu, iar începând cu acest an, indemnizația va fi impozitată cu 10% pentru fondul de sănătate, aplicându-se asupra sumelor brute.

Astfel, un angajat cu salariu mediu net pe economie va primi acum aproximativ 3.400 de lei dacă stă acasă o lună din motive de sănătate, comparativ cu aproape 4.000 de lei în anul precedent. Persoanele cu venituri mici vor fi afectate considerabil, având în vedere că se descurcă greu cu sumele disponibile.