Nicolae Ciucă face ravagii. Anunțul dimineții despre pensii, de la cel mai înalt nivel: Și-a dat acordul, renegocierea nu e un moft

Nicolae Ciucă face ravagii. Anunțul dimineții despre pensii, de la cel mai înalt nivel: Și-a dat acordul, renegocierea nu e un moft Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Ministrul Muncii a anunțat sâmbătă 29 ianuarie, debutarea discuțiilor de la Bruxelles cu privire la renegocierea procentului acordat la capitolul „Pensii” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oficialii au primit undă verde de la șeful Guvernului astfel încât România va încerca să modifice plafonul de 9,4% în care nu se poate încadra pentru a achita veniturile populației.

Pensiile românilor ar putea crește, după renegocierea PNRR. Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat acordul privind discuțiile pe această temă, care trebuie purtate cu oficialii Comisiei Europene, potrivit poziției ministrului Muncii.

Marius Budăi a subliniat că România nu se poate încadra în procentul de 9,4% din PIB stabilit în documentul european și totodată să-și îndeplinească obligațiile pe care le are față de populație.

Marius Budăi pune piciorul în prag. Ce se întâmplă cu pensiile?

„Renegocierea NU este un moft. Acum, în România, cheltuielile doar cu pensiile din sectorul public, pe baza de contributivitate, sunt 8%. În acest buget de 9,4%, mă așteptam ca într-un document oficial să fim profesioniști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există indemnizații de serviciu stabilite și plătite prin legi speciale și pensii militare. Toate, puse în procentul de 9,4%, nu se încadrează. Trebuie doi pași la asumarea inechităților Legea, noi avem legea 127, specialiștii spun că e bună, dar pasul doi e impactul bugetar, care nu se va încadra niciodată în procentul de 9,4”, a declarat ministrul Marius Budăi, într-o intervenție televizată la Realitatea Plus.

România și-a mai asumat un lucru important prin PNRR

Mai mult decât atât - a spus oficialul -, România și-a asumat în PNRR reducerea excluziunii sociale.

Potrivit datelor furnizate de la Bruxelles, România prezintă cel mai mare risc de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană. Țara care are cea mai scăzută pondere în ceea ce privește riscul sărăciei și excluziunea socială este Cehia, cu un procent de 11,5%. Spre comparație, țara noastră a înregistrat un procent de 35,8%.

„Suntem în linie dreaptă. Suntem determinați”

Șeful Ministerului Muncii a precizat că, în prezent, există discuții tehnice la nivel de comisii cu privire la situația PNRR, însă nu neapărat pe subiectul pensiilor. „Discutăm și cu Banca Mondială. Avem termen. Suntem în linie dreaptă. Suntem determinați”, a adăugat Marius Budăi.

„Trebuie să înțelegem că nu ne gândim să modificăm PNRR în structura lui. Avem jaloane, le îndeplinim, unele le vom îndeplini mai devreme de luna martie. Vom începe discuțiile cu Comisia Europeană. Am discutat de multe ori cu premierul Nicolae Ciucă și a agreat”, a conchis ministrul Muncii.