Nicolae Ciucă, despre importanța educației și buna guvernare. Cum va arăta România peste 10 ani
- Ionel Sclavone
- 25 octombrie 2023, 22:02
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, a vorbit despre alegerea unei cariere militare, motivație, disciplinã ṣi dedicare, în contextul actual. General în rezervă, fost șef al Statului Major, Nicolae Ciucă a arătat cât de important
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și a Partidului Național Liberal (PNL), a avut o intervenție în care a vorbit despre importanța educației și despre buna guvernare. El a vorbit despre importanța educației în vederea construirii unui stat modern. Ciucă l a făcut referire, în acest context, și la necesitatea de a promova lideri bine pregătiți care să construiască o țară puternică.
În intervenția sa, Nicolae Ciucă a făcut referire la necesitatea creșterii eficienții sistemului de educație. Dar, totodată, a vorbit și despre reducea abandonului școlar.
Între altele, Nicolae Ciucă a făcut referire și la problemele pe care le-a întâmpinat în acestă perioadă, la guvernare. Fostul premier a subliniat că obiectivul urmărit de actuala coaliție de guvernare este de a menține România stabilă, inclusiv în anul 2024. Chiar dacă este un an electoral.
Nicolae Ciucă a apărut în emisiunea „Educație la Putere”, difuzată săptămânal, de marți până vineri, de la ora 17.00 pe TVR 2
Intervenția lui Nicolae Ciucă în emisiunea „Educație la Putere”
Realizator: General în rezervă, așadar, o pregătire și o educație militară, transferată cu succes iată și în zona politică.
Nicolae Ciucă: La mulți ani, tuturor militarilor activi, în rezervă și retragere, veteranilor. Recunoștință veteranilor, câți mai sunt și tuturor celor care s-au jertfit pentru țară, să avem România așa cum este ea astăzi. Atunci când parcurgi toate etapele unei cariere profesionale, dobândești destul de multă experiență și înțelegere, astfel încât atunci când vine vorba de decizii politice să ai certitudinea că înțelegi care sunt efectele unei decizii și să cauți să integrezi cât mai multe elemente care să producă efecte pozitive.
Am stat de vorbă cu tineri care au făcut performanță, am stat de vorbă cu olimpici, am stat de vorbă cu sportivi, am stat de vorbă cu oameni care au făcut performanță în business, să știți că nu a fost niciunul care să nu vorbească de acest atribut absolut necesar, disciplină în tot ceea ce fac.
Practic în viața noastră de zi cu zi, dacă ne aducem aminte de la bunici cand vorbeau de ce este în curte ei spuneau că trebuie să le rânduim așa cum suntem noi obișnuiți. Ca atare, cred că asta trebuie să înțelegem prin a fi disciplinat, o anumită rigoare față de sine și după aceea față de ceea ce ai de făcut.
Realizator: În cazul dvs personal, pornind de la o tradiție militară din familie, ați fost familiarizat de la prima vârstă cu aceste valori, cu aceste exigențe pe care militarul va trebui să le pună în aplicare de-a lungul carierei sale. Cum facem să transpunem aceste valori sau să luăm din domeniul educației militare valorile care pot să ne recompună pe noi ca societate în sensul de a fi mai eficienți, mai performanți, de a elimina din acele performanțe negative pe care le avem și la capitolul educație, abandon școlar și multe alte probleme?
Nicolae Ciucă: Subiectul este foarte complex și nu cred că putem să dam acum o formulă pentru ceea ce ar trebui să facem să ne disciplinăm… Eu însumi nu sunt de acord și nu am folosit elemente de reprezentare profesională în relațiile cu colegii, în relațiile cu familia, în relația cu prietenii, aici sunt chestiuni care țin de alt set de valori și valorile acestea trebuie cultivate de către familie, la școală, din primele momente ale începerii procesului de educație și ulterior pe tot parcusul de formare individuală și profesională, împărtășită cu toti ceilalți, pentru că suntem într-o relație cu colegi, cu prieteni, cu camarazi.
În felul acesta cred că se obține mai multă consistență și stabilitate în a ne profila către a face lucrurile mai bine, a ne stabili obiective și nivel de ambiție mai ridicat, a avea curaj de a intra în competiție pe diverse sectoare și, desigur, într-o comunicare mai bună, într-o implicare a tuturor. Chestia asta nu se face doar instituțional.
Importanța legii în sistemul de Educație
Realizator: Și nu prin ordin de ministru. Dar prin lege se face, pentru ca se pune multă miză pe educație în baza acestui nou pachet legislativ pus deja în aplicare?
Nicolae Ciucă: Legea oferă un cadru, dar legea este aplicată de oameni, de aceea insistența pentru o lege bună discutată, dezbătută are sens, dacă ne gândim că ea produce efecte pe termen mediu. Dacă noi ne gândim că prin aceasta nouă lege se produc schimbări spectaculoase în interiorul sistemul de educație din România, greșim.
Legea, de asemenea, trebuie să fie monitorizată ca pe anumite etape să se producă schimbări și să fie ajustată în funcție de dinamică, vedem cat de mult evoluează societatea, cât de repede, care este impactul evolutiei tehnologice și nevoia de schimbări în conținutul unei legi, în special cea a educației trebuie să țină pasul cu aceste schimbări. Încă o dată, legea are rolul ei, dar nu face miracole.
Cum va arăta România peste 10 ani
Realizator: Ce fel de României vă doriți peste 10 ani?
Nicolae Ciucă: Am să vă răspund pe baza unei experiențe proprii pe care am avut-o cu tinerii noștri care ne fac mândri de fiecare dată când obțin rezultate la olimpiadele internaționale. Din discuțiile cu ei am remarcat că nu discutăm de o bază mare de selecție, sunt câțiva. Sigur, au loc selecțiile respective, varfurile sunt totuși puține, suntem o țară de 19 milioane și ceva de oameni, cred că ar trebui ca masa aceasta de olimpici să fie mai mare și de asemenea imediat înapoia lor sa avem un număr cat mai mare de tineri care sa fie acolo în linia a doua, linia a treia, cu un nivel de educație destul de aproape de nivelul acela.
Avem nevoie ca abandonul școlar să fie cat mai mic, avem nevoie sa conștientizăm că sistemul de educație din România oferă deschiderea să își aleagă fiecare după propria viziune ce vrea sa facă în viață, nu toată lumea poate să ajungă medic sau programator, deși avem mare nevoie. Sunt, de asemenea, alte profesii care pot să ofere satisfacție la fel de mare în viață și atunci mi-aș dori ca numărul celor care performează sa fie mai mare, iar înapoia lor sa fie o bază și mai mare.
Nicolae Ciucă despre puterea conferită de educație
Realizator: O armată cât mai mare de oameni bine pregătiți. Ați simțit în evoluția dumneavoastră fie în cariera de militar, fie în cariera de om politic că educația vă conferă putere?
Nicolae Ciucă: Tot timpul. Educația este absolut fundamentală pentru că de fiecare dată, nu discutăm despre un sistem închis, ci despre un sistem deschis. Suntem din 2004 membri ai Alianței Nord -Atlantice, am trudit la vremea respectivă să devenim, cum spune românul, am tânjit să intrăm și noi în acest organism și eram în stare să facem orice. Orice-ul acela însemna să ne pregătim, înseamnă să avem aceeași bază de cunoștințe.
Interoperabilitatea sau interrelaționarea se făcea doar pe baza unor discuții care erau luate în seamă pe un anumit nivel de pregătire.
Fără pregătire nu făceai parte din cei care se așezau la masa deciziei. Este nevoie nu doar de pregătire doar din punct de vedere profesional și vedem cu toții cat de complexă este viața noastră de zi cu zi, realitatea din jurul nostru, ori ca să înțelegi și să gestionezi o astfel de complexitate ai nevoie de cunoaștere pe măsură, deci educația este obligatorie.
Importanța culturii de securitate
Realizator: Din spusele generalilor cu care am discutat mai devreme a reieșit și o nevoie de adaptare la noile provocări pe care mediul de securitate le pune și în fața României. Este nevoie de mai mare cultură de securitate în societatea românească și va întreb dacă din punct de vedere a decidentului politic aceste lucruri pot fi înfăptuite? Cum formăm acel cetățean și dacă am ratat mari momente în care puteam înregistra un salt calitativ?
Nicolae Ciucă: Cultura de securitate reprezintă ceva, legatura cu profesională militară este altceva, a nu se înțelege prin educatie militara obligatoriu extensia către cultura de securitate. Are rolul ei, dar o cultură de securitate se face prin ce scrie acolo, prin educație, prin a-i pregăti pe oameni să înțeleagă cât mai bine și să poată să facă diferența între ce este amenințare, ce este fake news, ce este propaganda, ce este influentarea percepției.
Toate aceste chestiuni ar trebui să facă parte din cultura de securitate și cumva din cultura generală, dar nu este atat de simplu, acum ne lovim în actualul context și vorbim tot mai des de nevoia de cultura de securitate, pana cu ceva timp în urma fiecare își vedea de treaba lui și îi interesa mai puțin ce înseamnă securitatea.
Când vedem că există un context de securitate destul de fragil, chiar foarte complex în care se întâmplă lucruri la care nu ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă, începem sa ne întrebăm unde este cultura de securitate? Cultura de securitate nu se face într-un moment, de pe-o zi pe alta, este o chestiune care se formează în timp și cred ca orice stat care are obiective proprii pe termen lung, obiective de natură strategică trebuie să se gândească dinainte pentru a avea o astfel de cultura. Știți cum este o zicere: pentru a asigura pacea, pregătește-te de război!
De unde apar liderii capabili
Realizator: Din păcate este extrem de valabilă în aceste zile, toată această discuție și aceasta pregătire pentru ce va însemna în viitor toată această apărare a țării ca o componentă a securității. Va fi important să avem liderii care să ne ducă spre succes. Unde se pregătește în România un lider, avem nevoie de ei?
Nicolae Ciucă: Pe domenii de specialitate fiecare instituție de învățământ superior își pregătește lideri, lideri pentru domeniul arhitecturii, de aceea la un moment dat avem un arhitect șef pentru că el a parcurs anumite etape și are calitățile unui lider, de aceea avem un inginer șef, este un inginer care are rol de lider, directorul, etc. Directorul este un lider. Când vorbim de lideri, nu ne referim doar la liderii militari, el este pregătit și specializat în domeniul său de activitate.
Cand vine vorba de un lider la nivel național, atunci avem nevoie de o structura de învățământ care să fie în măsură să asigure fundamentele interinstituționale care sa asigure baza de cunoștințe a acelor lideri pentru a înțelege cum funcționează Guvernul. Guvernul este o structura interinstituțional, interagenții, acolo avem nevoie de liderii aceștia care pot să înțeleagă și care pot să aibă abilitățile de a pune toate aceste instrumente laolaltă.
Realizator: Nu s-a dovedit de a fi un atuu al guvernelor noastre precedente, dar au venit și vremuri excepționale în care s-a făcut mobilizarea….
Nicolae Ciucă: Noi, de fiecare dată, în vremuri excepționale am știut sa ne mobilizăm și dacă tot avem ocazia și vorbim de Ziua Armatei, forța unei structuri este data de coeziunea și unitatea ei. Aici îmi permit sa fac o similitudine cu o națiune, o națiune este puternică, are forța cand toți cetățenii ei sunt uniți în jurul acelorași valori, nu și-au pierdut spiritul de unitate și cred în propriile forțe ale națiunii române. Mă refer la cetățeni, nu la mine.
Nicolae Ciucă despre anul electoral 2024
Realizator: Voiam să aduc discuția către anul 2024, un an cu foarte multe convulsii pe scena politica, va fi foarte important felul în care se vor gestiona treburile curente ale țării în toată această perioadă, dar mai ales cum se vor seta obiectivele imediat următoare…
Nicolae Ciucă: Am constituit o coaliție de guvernare pentru a asigura stabilitate, nu convulsii. Ne apropiem foarte mult de 2024, înțeleg foarte bine la ce vă referiți, îmi doresc foarte mult să nu existe niciun fel de convulsii, să existe o competiție politică, fiecare partid să își pună propriile valori, obiective și direcțiile prin care ajunge să își pună în aplicare acele obiective.
Noi avem aici o chestiune pe care o pierdem din vedere, stabilim obiective, dar nu explicăm cum ajungem sa le îndeplinim, cum folosim aceste resurse, practic livrăm doar rezultatul final și atunci cred ca la nivelul clasei politice trebuie să se abordeze campaniile electorale într-o manieră cat se poate de așezată politic, pentru că nu cred că ca avem timp de convulsii, nu ne putem permite convulsii. Cred că nici cetățenii nu mai așteaptă convulsii. Suntem la o emisiune despre armată și nu aș fi vrut să facem politică.
Buna guvernare, principalul obiectiv
Realizator: Domnule general, domnule președinte al Senatului, se suprapun aceste apelative în momentul în care stăm de vorbă și cu cineva care a trecut și prin zona teatrelor de operații, sunt dimensiuni ale carierei dumneavoastră care va recomanda pentru anumite poziții viitoare în statul român. Luați în calcul, aveți planuri mari pentru anul viitor?
Nicolae Ciucă: În momentul de față avem un singur obiectiv: să guvernăm bine și să intrăm în 2024 într-o politica stabilă, nu plină de convulsii. Prefer să nu discutam despre acest subiect, pentru că este absolut prematur și nejustificat în momentul de față, avem nevoie în continuare de actul guvernamental, de stabilitate politica, de obiectivele pe care le-am asumat în procesul de reformă, suntem totuși cu o Românie care nu s-a transformat și reformat foarte mult. Ne-am asumat niște reforme pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit.
Ne-am stabilit un nou obiectiv de țară, accederea la OCDE care înseamnă după aderarea la Alianta Nord-Atlantică și UE, un obiectiv major pentru România și, desigur, avem o perspectiva economică bazată pe un potențial propriu pe care trebuie să o ducem mai departe ținând cont că după rezultatele, după cifrele pe care le-au difuzat agențiile de rating, România are o perspectivă de evoluție economică ce ii va permite în 2025 să depășească Polonia ca PIB, după ce în 2022 am depasit Ungaria și alte tari, despre care nici nu ne gândeam cu ceva ani în urmă, ceea ce înseamnă că se poate. Asta trebuie sa ne dea încrederea în noi înșine că vom putea sa creștem, sa ne consolidăm. Asta trebuie să facem. Cetățenii romani asta așteaptă de la noi, să se poata se să mandreasca prin ceea ce fac ei înșiși.
Realizator: Mulțumesc foarte mult!