Nicolae Ciucă, argumente pentru intrarea României în Spațiul Schengen. Explicațiile premierului

Nicolae Ciucă, argumente pentru intrarea României în Spațiul Schengen. Explicațiile premierului Sursa: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a explicat de ce România trebuie primită în spațiul Schengen. Declarația a fost făcută de față cu premierul Olandei, Mark Rutte.

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a ajuns miercuri, 12 octombrie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, din județul Brașov. Alături de el au fost prezenți și președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă. Cei trei au avut o conferință de presă comună. În timpul acesteia, șeful Guvernului din România i-a explicat lui Rutte de ce este necesară aderarea României la Spațiul Schengen. În acest context, Ciucă a precizat că „Prin ridicarea controalelor se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor și efectele negative pentru piețe. Este o realitate că războiul a deviat fluxuri de mărfuri către România.. Pentru piața unică europeană avem nevoie de continuitatea Spațiului Schengen în România”. Olanda este ultimul stat care nu și-a precizat clar poziția față de dorința României de a intra, în 2022, în Spațiul Schengen. Mai mult decât atât, ambasadorul Olandei la București a precizat că răspunsul nu ar fi unul pozitiv, pentru moment.

Ce spune Mark Rutte despre aderarea României la Spațiul Schengen

De asemenea, și președintele României a dorit să sublinieze problema aderării României la Spațiul Schengen. În acest context, șeful statului a explicat că a avut o serie de discuții cu Rutte despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor români de a adera la Spațiul Schengen. Mai mult decât atât, Klaus Iohannis i-a repetat premierului olandez toate argumentele care susțin faptul că aderarea țării noastre „cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună”.

În acest context, Rutte a explicat că Olanda nu este împotriva aderării, dar trebuie îndeplinite câteva condiții pentru a se poate face acest proces. „Așa este procedura în Schengen. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă și corectă. Au fost făcuți foarte mulți pași, ceea ce trebuie stabilit acum în cadrul MCV, sunt aspecte legate de corupție și de crima organizată”, a explicat Rutte în timpul conferinței de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News