Nicolae Ciucă face apel la revenirea „liberalilor rătăcitori” în PNL

Nicolae Ciucă face apel la revenirea „liberalilor rătăcitori” în PNL Sursa foto: Facebook

Nicolae Ciucă trage speranța ca „liberalii rătăcitori” să revină în partid. Politicianul PNL a vorbit pe acest subiect, făcând apel la pilda fiului rătăcitor, cu prilejul evenimentului de relansare a Institutului de Studii Populare.

Nicolae Ciucă face apel la revenirea „liberalilor rătăcitori” în partid, în contextul alegerilor ce vor urma anul viitor. El a făcut acest apel, alături de Valeriu Stoica, la un eveniment dedicat relansării Institutului de Studii Populare. Discursul politicianului vine în contextul viitorului an electoral.

PNL este din ce în ce mai izolat pe scena politică, între PSD, pe care l-a ales la guvernare și mult trâmbițatul Pol de Dreapta. Acesta din urmă ar urma să fie o alianță între USR, Forța Dreptei și PMP. Oficializarea sa întârzie, negocierile fiind mai dificile decât ar fi fost normal. Drept care, liberalii fac eforturi ca să atragă, cel puțin PMP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Ciucă face apel la liberalii rătăcitori

Președintele PNL face apel la „liberalii rătăcitori” să revină în partidul din care au plecat, fără să nominalizeze, însă, vreo organizație anume. El a invocat pilda fiului rătăcitor, declarându-se convins că cei ce „rătăcesc prin lume” vor vedea unde este „adevăratul liberalism”.

„Mi-a venit în minte o pildă din Biblie, pilda fiului risipitor, care după ce a bântuit prin lume, la un moment dat s-a întors tot acasă. Cam tot aşa este şi cu cei care astăzi bântuie prin anumite abordări şi poziţionări, dar în final vor realiza că adevăratul liberalism este la PNL. Şi ştiţi de ce? Pentru că faţă de ei, mai are ceva în plus, care nu se regăseşte la niciun alt partid. Are sintagma «naţional». Naţional, eu am înţeles, patriotism”, a spus Nicolae Ciucă.

Politicianul s-a arătat dispus să-și deschidă brațele ca să-i primească pe cei care ce vor reveni în PNL. În opinia sa, ei au nevoie de o busolă și de un azimut și de un profesor care să-i învețe cum să le calculeze.

„Sunt convins că la un moment dat - de aceea, am zis că uşile sunt deschise - cei care rătăcesc prin lume, odată şi odată, tot vor vedea unde este cu adevărat liberalismul. (...) E o chestiune simplă. Pentru cei rătăciţi... Au nevoie de două chestiuni: o busolă - se găseşte - şi un azimut. Îi şi învăţăm cum se calculează”, a spus Nicolae Ciucă.

Valeriu Stoica, Nicolae Ciucă și Sever Voinescu la evenimentul de relansare a Institutului de Studii Populare.

Valeriu Stoica, Nicolae Ciucă și Sever Voinescu la evenimentul de relansare a Institutului de Studii Populare. Sursa foto: Facebook

Liberalii vor fuziune, nu alianță între partide

În acest context, Valeriu Stoica l-a completat pe Nicolae Ciucă și a pus condiția ca partidele ce vin alături de PNL să accepte fuziunea. În acest sens a dat exemplul ALDE, care tocmai s-a integrat în PNL.

„Când rătăcitorii vor veni acasă, sunt două variante: fuziune sau alianţă. Totdeauna am fost adeptul fuziunii. Cei care vor să vină acasă, ori să intre direct în partid, pe cont propriu, ori, dacă au o formaţiune politică, să fuzioneze cu PNL”, a afirmat Valeriu Stoica.

Fost preşedinte PNL, Valeriu Stoica a făcut trimitere la PMP și a propus propus fuziunea PNL cu formațiunea lui Eugen Tomac. PMP este un partid mai accesibil și mai apropiat de liberali, având în vedere că s-a desprins din PDL. În schimb, Stoica pare că respinge o reunire a liberalilor cu Forța Dreptei. Și a ținut să-i spună acest lucru și lui Nicolae Ciucă.

 „Înţeleg că ALDE deja s-a integrat în PNL. Nu văd de ce nu ar putea-o face şi Partidul Mişcarea Populară, dacă doresc să facă lucrul acesta. Mi se pare că rătăcirea Forţei Dreptei e aşa de mare, încât nu ştiu dacă ei vor găsi drumul vreodată către casă”, a mai spus fostul lider PNL.

Nicolae Ciucă și recomandările lui Valeriu Stoica

Valeriu Stoica nu ar refuza nici o fuziune cu USR, către care se îndreaptă privirile alegătorilor de dreapta după ce PNL a intrat în coaliție cu PSD.

„Mai rămâne USR, care spune că acum ei sunt adevăraţii liberali. Păi, dacă sunt adevăraţii liberali, să o demonstreze. Vorbim de liberalii clasici sau de ce fel de liberali? Pentru că, dacă vorbim de progresişti, eu nu îi consider în niciun caz ca făcând parte din familia liberalismului clasic”, a mai spus Valeriu Stoica.

El face referire la istoria de aproape 150 de ani a PNL, prin comparație cu scurta existență a USR.

„Noi avem o istorie veche în spate, de 148 de ani. Cu USR e o istorie scurtă. Este ca într-o căsătorie de scurtă durată. Pasiunile sunt foarte mari", a spus liberalul. Dacă vor descoperi că sunt cu adevărat liberali, într-adevăr, să intre fie în alianţă cu PNL, fie să fuzioneze cu PNL. Sunt multe posibilităţi, dar cred că e prematur să vorbim de această alianţă sau de fuziune cu USR, pentru că istoria recentă e destul de tulbure”, a mai spus fostul președinte PNL.