Pedepse mai mari pentru agresorii de copii. Se elimină suspendarea executării pedepsei

Pedepse mai mari pentru agresorii de copii. Se elimină suspendarea executării pedepseiNicolae Ciucă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ciucă a declarat că agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Noul proiect a fost depus de șeful Senatului.

Nicolae Ciucă: Copiii trebuie să crească într-un mediu sigur, fără violență

Nicolae Ciucă a inițiat modificarea Codului Penal:

„Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau a integrității unui minor se vor executa 5-10 ani de închisoare, față de 3-7 ani cât este prevăzut în legislația actuală. Prin această majorare, am urmărit eliminarea suspendării pedepsei, permisă de sistemul judiciar dacă sentința este de maxim 3 ani”, a transmis Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Acesta a precizat că a scris proiectul de lege gândindu-se inclusiv la efectul dezastruos pe care îl are asupra copilului un părinte sau tutore care consumă droguri. Această situație devine o circumstanță agravantă, ce majorează sentința la 7-12 ani închisoare, cu obiectivul de a descuraja consumul de substanțe psiho-active de către persoanele responsabile de copii.

Agresiune, copil

Modificarea și completarea articolului 197 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal

Nicolae Ciucă dorește modificarea și completarea articolului 197 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Aceasta prevede:

  • înăsprirea pedepsei pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau integrității unui minor (se vor executa 5-10 ani de închisoare, față de 3-7 ani cât este prevăzut în prezent),
  • introducerea unei noi circumstanțe agravante (creșterea pedepsei de la 7 la 12 ani pentru agresorul care a consumat substanțe cu efecte psiho-active),
  • eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei (minimul special al pedepsei să fie majorat la 5 ani de închisoare, depășind limita de 3 ani peste care nu mai este permisă suspendarea executării pedepsei).

Prin majorarea minimului special la 5 ani, se elimină posibilitatea ca instanțele de judecată să poată suspenda executarea acestor pedepse. Statul se asigură astfel că infractorii își vor executa sentința în închisoare, și nu din confortul casei lor.

agresiune

Proiectul lui Nicolae Ciucă răspunde unor probleme reale

În anul 2023, pentru infracțiunea de rele tratamente erau în lucru 1690 de dosare:

„Creșterea acestor pedepse este pentru o mai bună protecție a celor mici. Am convingerea că, protejând dezvoltarea armonioasă a copiilor, investim în viitorul României”, a declarat liderul Senatului.

Senatul organizează sâmbătă, 1 iunie, a patra ediție a evenimentului dedicat Zilei Copilului. Instituția Senatului este prima din România care a dezvoltat un program special pentru copii, Senat Junior, care împlinește 2 ani. Prin intermediul acestuia, copiii învață despre legi, drepturi și responsabilități, dar și despre ce înseamnă Legislativul.