Codul Penal. Schimbările care bagă spaima în șoferi. S-au votat
- Mădălina Sfrijan
- 25 mai 2024, 06:05
Schimbări în Codul Penal. Instanțele de judecată nu vor mai putea amâna aplicarea pedepsei în cazul șoferilor care încalcă legea. Astfel, judecătorii se vor pronunța rapid în ceea ce privește cazurile care îi vizează pe conducătorii auto prinși băuți sau drogați la volan.
Schimbări în Codul Penal. Șoferii prinși sub influența drogurilor, pedepsiți mai repede
Codul Penal se va modifica conform proiectului de lege aprobat de Parlament. Acesta va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Modificările vizează noi condiții pentru amânarea aplicării pedepsei, în cazul șoferilor prinși sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice.
După aceste modificări, instanțele de judecată nu vor mai putea amâna aplicarea pedepsei pentru conducătorii auto. Vizați în acest sens vor fi și șoferii care urcă la volan fără a avea permis de conducere.
Când se decide amânarea pedepsei
Amânarea aplicării unei pedepse are loc în contextul în care instanța stabilește o măsura pentru o persoană care a încălcat legea penală, dar amână executarea acesteia.
Decizia finală privind executarea pedepsei se ia după o perioadă numită termen de supraveghere, în care inculpatul trebuie să respecte anumite obligații. În general, amânarea aplicării pedepsei se decide în cazul infracțiunilor cu o gravitate scăzută.
Codul Penal. Alte măsuri pentru șoferii care încalcă legea
Conform actualelor prevederi, instanța poate decide amânarea dacă pedeapsa stabilită este amenda sau închisoarea de cel mult doi ani. Mai mult, judecătorii pot lua această decizie dacă „infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepția cazurilor în care faptele nu mai sunt prevăzute de legea penală ori infracțiunile au fost amnistiate sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare.” De asemenea, se poate decide amânarea pedepsei și în cazurile în care infractorul și-a manifestat acordul de a presta muncă în folosul comunității.
Instanța nu poate dispune amânarea dacă pedeapsa prevăzută de lege este de șapte ani sau mai mare. Totodată, măsura nu poate fi luată dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală.
Proiectul de lege aduce și alte schimbări în Codul Penal. Astfel, șoferii care urcă la volan deși se află sub influența drogurilor riscă să rămână fără permis pentru o perioadă de zece ani.