Evenimentul Zilei > Social > Nici masca nu ne mai apără? A apărut o mutaţie SARS-Cov-2 şi mai periculoasă!
Nici masca nu ne mai apără? A apărut o mutaţie SARS-Cov-2 şi mai periculoasă!

Nici masca nu ne mai apără? A apărut o mutaţie SARS-Cov-2 şi mai periculoasă!

S-a descoperit o nouă mutație SARS-Cov-2 mult mai contagioasă, iar purtarea măștii şi spălarea mâinilor nu ar mai putea ajuta cu nimic.
O nouă mutație SARS-Cov-2 pare a fi și mai contagioasă, potrivit unui studiu. Experții spun că ar putea ca virusul să învingă măștile și să facă inutile eforturile de distanțare socială.
Cel mai mare studiu genetic al virusului din SUA, efectuat la Houston, arată o tulpină virală care depășește ca pericol alte mutații.

Oamenii de știință, într-o lucrare publicată miercuri, au identificat o nouă tulpină a virusului, care a reprezentat 99,9 la sută din cazuri în timpul celui de-al doilea val din zona Houston, Texas.

Documentul, care nu a fost evaluat încă de toţi colegii din domeniu, arată că persoanele care au contractat tulpina cunoscută sub numele de mutația D614G, au suferit o infectare mult mai puternică – sugerând că este şi mai contagioasă.

Deși tulpina nu este mai mortală, cercetătorii au spus că s-a adaptat foarte bine

David Morens, virolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat că descoperirile sugerează că virusul poate deveni mai contagios și că acest lucru „poate avea implicații asupra capacității noastre de a-l controla”.

Virusul a evoluat aşa de bine încât va rezista la eforturi precum spălarea mâinilor și distanțarea socială: „Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate aceste lucruri sunt astăzi bariere în calea transmisibilității, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic este posibil să ocolească şi să reziste la aceste bariere”, a spus Morens.

Acest lucru are implicații serioase la vaccinuri

Pe măsură ce oamenii câștigă imunitate, fie prin infecții, fie prin vaccin, virusul ar putea fi extrem de puternic şi va putea foarte uşor să se sustragă răspunsului imunităţii.

„Este posibil ca acest coronavirus – deşi imunitatea noastră la nivel mondial  devine suficient de mare – va găsi o modalitate de a ne ocoli imunitatea”, a spus Morens. „Dacă s-ar întâmpla asta, am fi în aceeași situație ca și cu gripaVa trebui să urmărim virusul și, pe măsură ce acesta suportă mutaţii, va trebui să umblăm la vaccin…”, a mai declarat expertul.

Un alt om de știință care a studiat coronavirusul, Jeremy Luban, virusolog la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts, a declarat miercuri că, în ceea ce privește SARS-CoV-2: trebuie să rămânem vigilenți, mai ales la monitorizarea  mutațiilor, informează nypost.