Victor Ponta recunoaşte că socialiştii europeni nu mai vor să vină la Bucureşti

Victor Ponta recunoaşte că socialiştii europeni nu mai vor să vină la Bucureşti

Nici Partidul Socialist European, la care PSD este afiliat, nu este mulţumit de modul în care Victor Ponta a gestionat cele mai recente evenimente politice. Conform surselor Euractiv, Partidul Socialist European ar putea lua decizia mutării congresului care trebuia să se desfăşoare la Bucureşti, pe 28-29 septembrie, fiind "îngrijorat de legitimitatea democratică a premierului român, Victor Ponta".

UPDATE 21.39: Într-o intervenţie prin telefon la o televiziune de ştiri, Victor Ponta a declarat că socialiştii germani i-au cerut să mute congeresul: "Socialiştii germani mi-au spus că nu prea ar veni la Bucureşti pentru că ar putea avea probleme cu presa din Germania. Şi le-am zis "bine, domnule, atunci ne vedem la Bruxelles".

"Până în prezent, nu a fost luată nicio decizie legată de congresul din 28-29 septembrie dar există un "sentiment puternic ca evenimentul de la Bucureşti va fi mutat la Bruxelles", au precizat surse din PES care au preferat să-şi păstreze anonimatul. Doar "câţiva lideri" socialişti afiliaţi la PES şi-au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul părând să fie reticenţi la ideea de a fi găzduiţi de Victor Ponta, puternic atacat  de la preluarea funcţiei de prim ministru.

În momentul în care s-a luat decizia de a organiza congresul la Bucureşti, anul trecut, Victor Ponta se afla în opoziţie. În condiţiile în care în această toamnă se vor organiza alegeri parlamentare, organizarea congresului la Bucureşti urmărea să ofere o imagine internaţională favorabilă a forţelor de opoziţie, scrie Euractiv. Euractiv precizează că din momentul în care Victor Ponta a preluat Puterea, România a fost marcată de lupta dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi încercările USL de a stabili controlul asupra sistemului judiciar, al CCR şi a presei- atrăgând un val de acuzaţii legate de afectarea echilibrului democratic în general.  Criticile Uniunii Europene Euractiv trece în revistă şi principalele critici formulate de oficialii europeni la adresa guvernului condus de Victor Ponta, începând cu preşedintele Comisiei Europene şi Hannes Swoboda, preşedintele PES, dar şi scandalul de plagiat în care a fost implicat premierul. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, pe 18 iulie, că evenimentele recente din România au zguduit încrederea Comisiei şi au pus în discuţie angajamentul guvernului  privind respectarea statului de drept. Barroso i-a dat lui Victor Ponta şi o listă cu 11 puncte, necesar de a fi îndeplinite pentru restabilirea status quo-ului răsturnat de lovitura de stat orchestrată pentru îndepărtarea preşedintelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mijlocul acestor evenimente a apărut şi un scandal de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta. O comisie a stabilit iniţial că teza a fost un plagiat, dar apoi şi-a modificat decizia, după ce membrii săi au fost înlocuiţi. La rândul său, şi Universitatea Bucureşti a stabilit că teza a fost plagiată, mai notează Euractiv. Hannes Swoboda, preşedintele grupului PES din Parlamentul European, care a fost un susţinător al guvernului Ponta, declara pe 5 iulie: "Trebuie să monitorizăm cu atenţie evoluţiile din România. Ca grup al socialiştilor, trebuie să avem o poziţie foarte clară: Există o singură întrebare pentru noi, şi anume dacă legile şi valorile UE sunt violate".

Ulterior, scrie Euractiv, Ponta a făcut o concesie politică majoră cerând parlamentarilor săi să nu blocheze hotărârea Curţii Constituţionale privind revenirea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Crin Antonescu  a încercat să invalideze decizia în Parlament cerând parlamentarilor săi să boicoteze sesiunea. Cum se cosmetizează mutarea Congresului PES de la Bucureşti la Bruxelles  Surse din PES au afirmat că liderii de centru- stânga din Europa nu doresc să fie supuşi criticilor în ţările lor pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat precum Ponta, dar, pe de altă parte, sunt preocupaţi de faptul că poziţia acestuia ar putea fi slăbită înaintea alegerilor, în cazul în care se decide schimbarea locului de desfăşurare a Congresului. Va fi o lovitură dură pentru Ponta, care va împlini 40 de ani în 20 septembrie, dacă Congresul nu se va desfăşura la Bucureşti, a precizat o sursă din PSD pentru EurActiv. O decizie de mutare a Congresului la Bruxelles va fi argumentată cu un motiv cosmetizat pentru a fi utilizat pe plan intern în România, o temă dificilă pentru secretariatul PES. Liderii PES nu au putut fi contactaţi, în condiţiile în care se află la Congresul Internaţionalei Socialiste din Africa de Sud, unde este de altfel şi Victor Ponta, care urmează să revina în Romania în cursul zilei de azi.

La Congresul PES, care are loc de două ori la fiecare cinci ani, va fi ales noul preşedinte al formaţiunii. Singurul candidat până în prezent este preşedintele  Sergei Stanishev, fost prim ministru şi lider al Partidului Socialist Bulgar, care a fost ales pe 24 noiembrie 2011 şi care a fost succesorul lui Poul Nyrup Rasmussen. CITIŢI ŞI:

  • Cum comentează Ion Iliescu posibila mutare a Congresului PES la Bruxelles
  • USL îşi spală rufele în public
  • Ioan Rus, despre Crin Antonescu: "O deziluzie, s-a certat cu mine prin televiziuni". Despre Stroe: "Un şmecheraş de mâna a doua"