Spitalul Clinic Sanador a anunţat că testează la cerere populaţia adultă pentru coronavirus, pentru suma de 350 de lei, urmând ca rezultatele să fie gata în 24 de ore.

„Da, poate să facă acest lucru, dacă au autorizatie RENAR. Orice laborator care face testări pentru COVID 19 trebuie să deţină această autorizaţie. Mă îndoiesc că ar fi obţinut o, iar dacă nu o au, este o problemă”, a spus Streinu Cercel la Antena 3.

Totodată, medicul a spus că aceste teste ar putea să încurce, întrucât dacă sunt făcute în primele zile ale bolii, ele nu sunt elocvente.

„Virusul are o perioadă de incubaţie de 5, 6 zile, astfel încât dacă testul unei persoane iese negativ la începutul bolii, acea persoană poate sa fie totuşi contaminată şi să intre în contact cu alte persoane”, a mai spus Adrian Streinu Cercel la Antena 3.

Este de menţionat faptul că în a 12 a zi de la contact se repetă testul. Abia rezultatul acelui test va fi unul elocvent.
În momentul de faţă se asteaptă o reacţie de la ministrul Sănătăţii, Victor Costache, care nu a răspuns solicitărilor presei.

România trece la testarea în masă

În curând, România va trece la testarea în masă pentru a putea fi depistate la timp persoanele infectate, spune managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

”Testarea în România, așa cum s-a făcut până acum, s-a făcut foarte bine, pentru că s-a făcut pe element de contact și de risc epidemiologic. În momentul de față se schimbă conceptul de testare.

Acum vorbim de o altă testare. Vorbim de o testare care trebuie să se extindă în masă în funcție de gravitatea cazurilor pe care o vom sesiza la un moment dat. Următoarele 10 zile vor fi decisive, ca să ne dea tabloul, cum va trebui să folosim această testare. Nu vom mai merge pe testare la contacti, ci extinsă: două categorii, una diferită de cea a pacienților cu simptomat și contact epidemiologic.

Fără contact, dar boli severe respiratorii. Vor fi testați în mod obligatoriu. A treia testare – cea a personalului medico-sanitar. Este cel care va dezvolta infecții, subclinica, minore, medii, severe. Trebioe să îi verificam din când în când și să mă asigur că nu sunt infectați”, a zis Cercel.

Limitarea mersului pe stradă, iminentă

Totodată, medicul a vorbit şi despre limitarea mersului pe stradă, despre care spune că este iminentă.

“Limitarea mersului pe stradă e iminentă pentru că în contextul în care apar multe cazuri pe zi, ele fac obiectul unor analize foarte atente și ele sunt cele care vor decide momentul în care aceste distanțări sociale se vor impune. Astfel de decizii nu se iau după o zi pe alta. Avertizări de genul acesta, ca lumea să se obișnuiește cu ideea, astea se pot spune.

E vorba doar de dinamica procesului. Ea stipulează aceste lucruri. Mă interesează unde se transmite virusul, care sunt populațiile receptive, în ce context s-a produs această transmitere, toate acestea adunate vor da decizia.

Vorbim acum de un număr relativ mic pe teritoriul României și ce ne presează însă este dinamica compatrioților noștri veniți din afară. Noi am pus câteva lucruri în discuție și anume ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să rămână la domiciliu și autoritățile locale să le procure alimente sau medicamente, sau dacă au aproape membrii familiei, o vor face ei. Acest virus va ataca foarte probabil categoriile de vârstnici.”, a spus Streinu-Cercel.