Netanyahu aprobă atacul la Rafah și respinge propunerea teroriștilor palestinieni

Netanyahu aprobă atacul la Rafah și respinge propunerea teroriștilor palestinieni Benjamin Netanyahu Sursa foto: Twitter

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat planurile de acțiune militară în orașul Rafah, de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, a anunțat biroul șefului guvernului israelian în urma unei reuniuni a cabinetului militar-politic cu participarea miniștrilor cheie, relatează portalul Ynet. Potrivit acestuia, biroul a menționat că armata israeliană este pregătită să înceapă operațiunile în Rafah și să înceapă evacuarea populației locale.

Netanyahu a respins propunerea Hamas

În același timp, Netanyahu a respins actuala propunere de acord cu teroriștii palestinieni din Hamas privind eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Gaza, considerând-o nefondată. Israelul intenționează să continue procesul de negocieri prin trimiterea unei delegații la Doha. Acest lucru se va întâmpla „după ce Cabinetul de Securitate va discuta poziția Israelului”, a adăugat biroul.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după masacrul făcut de teroriștii palestinieni pe teritoriul israelian, pe 7 octombrie 2023. Atunci, teroriștii Hamas au ucis rezidenții așezărilor de graniță, au violat o mulțime de femei și au luat peste 240 de ostatici, inclusiv copii, femei și persoanele în vârstă, pe care i-au dus în Gaza, în aplauzele și uralele populației.

Teroriștii palestinieni au susținut că masacrul este un răspuns la acțiunile autorităților israeliene împotriva moscheii Al-Aqsa din Ierusalim. Israelul a anunțat blocarea completă a Gazei și a început un război pentru eliminarea tuturor teroriștilor din zonă, după care a lansat o operațiune la sol în enclavă. Ciocniri au loc și în Cisiordania.

Ne puteți urmări și pe Google News
Yuval, supraviețuitoare Hamas

Victimele teroriștilor Hamas au fost duse în Gaza, în aplauzele popiulației ieșite pe străzi / Sursa foto Instagram

În pauza umanitară au fost eliberate 110 persoane răpite de Hamas

Pe 22 noiembrie 2023, teroriștii palestinieni din Hamas a anunțat că a ajuns la un acord cu Israelul, prin medierea Egiptului și a Qatarului, asupra unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, care a intrat în vigoare la 24 noiembrie.

Pe 27 noiembrie, părțile l-au prelungit cu încă două zile în aceleași condiții. Pe 30 noiembrie, armata israeliană a anunțat prelungirea armistițiului în enclavă pentru încă o zi, dar în dimineața zilei de 1 decembrie, serviciul de presă al armatei a declarat că acesta a fost încălcat de teroriștii Hamas, care au deschis focul asupra teritoriului israelian.

Ca răspuns, operațiunile militare din enclavă au fost reluate în același timp. În doar o săptămână de pauză umanitară, potrivit autorităților statului evreu, 110 persoane răpite de Hamas pe 7 octombrie au fost eliberate.