Editura Evenimentul si Capital

Neputință sau indiferență. Cea mai veche biserică monument din România este o ruină

Autor: | | 0 Comentarii | 1544 Vizualizari

Primele mărturii sigure (dar destul de neclare) despre existența unei biserici și ierarhii ortodoxe în Transilvania (și Ungaria) sunt legate de existenţa unui episcop bizantin pe lângă un conducător ungur și datează de la jumătatea secolului al X-lea (953). Atunci, un oarecare Gylas, nume care exprimă de fapt o funcţie militaro-politică la ungurii timpurii, s-ar fi creştinat la Constantinopol şi l-ar fi adus în ţara sa, numită Tourkia (Ungaria), pe episcopul Ierotei(Hierotheos).

Aceste întâmplări au fost puse, de regulă, în legătură cu Transilvania şi cu cetatea Alba Iulia și de acest fapt se leagă ținerea sub pământ, de peste șase ani, a ruinelor celei mai vechi biserici din țară, descoperite în „Mecca Românilor”. De atunci, nici o autoritate competentă nu a făcut nimic pentru a pune în valoare monumentul. În anul Centenarului Marii Uniri, o fundație a înaintat Ministerului Culturii și Identității Naționale, o solicitate de clasare a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală, potrivit transparentnews.ro

Fundația „Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” a înaintat în data de 21 august o petiție către Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba prin care solicită clasarea ruinelor Bisericii Episcopului în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală.

Lucrări edilitare cu urmări epocale

Săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina, efectuate în aprilie 2011, au scos la suprafață una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de tradiţie bizantină. Cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul al XIV-lea dar și mai vechi – una fiind folosită de locuitorii zonei tocmai la sfârşitul secolului XI (anul 1000) -, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

În unele cărţi vechi de istorie a religiei din ţara noastră, acest moment istoric a fost prezentat astfel: „În veacul al X-lea era aici (la Alba Iulia) Biserica Răsăriteană organizată, căci altfel n-ar fi fost de lipsă ca principele Iuliu să-l ducă pe monahul Ierotei spre a fi hirotonit întru episcop al acestor părţi de însuşi Patriarhul Constantinopolului – Theophilact.”

Toate aceste aspecte ar fi trebuit să fie suficiente astfel încât cineva să „dea din coate”, să se zbată pentru a pune în valoare vestigiile. Ce s-a întâmplat în schimb? S-a pus pământ și s-a îngropat la loc sit-ul din fața Catedralei Romano Catolice „Sfântul Mihail”, acum locul de desfășure a Festivalului Roman Apulum, teren care se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Ierotei (Hierotheus), adus la Alba Iulia din Constantinopol, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu, realizată în Cetate în ultimul secol.

Subiectul a mai fost „scos din adâncuri” și în urmă cu doi ani, doar la nivel de discuţii, pentru că biserica a rămas și va rămâne sub pământ (modalitate de conservare clasică, până la reușita punerii în valoare).

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI