Demisia comisarului ONU survine în condiţiile în care Adunarea Generală a Naţiunilor Unite trebuie să reînnoiască în viitorul apropiat, pentru trei ani, mandatul UNRWA, în pofida unei puternice opoziţii din partea SUA, care estimează că această agenţie nu mai este adecvată.

 La sfârşitul lunii iulie, un raport al departamentului de etică al UNRWA trimis secretarului general al ONU atrăgea atenţia asupra proastei gestionări şi a abuzului de putere comise de un mic grup de responsabili de rang înalt, care s-au sustras mecanismelor de control ale ONU. Rezultatele anchetei au scos la iveală probleme de gestionare care îl privesc în mod specific pe comisarul general, transmite Agerpres.

Conform unei copii a raportului obţinut de AFP, documentul descrie drept „credibile şi corroborate” situaţii de grave abuzuri etice comise de aceşti responsabili, printre care şi comisarul general al UNRWA, elveţianul Pierre Krahenbühl.

Printre acuzaţii se aflau cele de „acţiuni nepotrivite cu caracter sexual, nepotism, represalii, discriminări şi alte abuzuri de autoritate, (comise) în scopuri personale, pentru a reprima divergenţe de opinie legitime”.