UPDATE. Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului care adăpostește mai multe chilii, pe o suprafață de aprox. 800-1000 mp.

Intervenția pompierilor este îngreunată de materialele aflate în compoziția acoperișului (cantități foarte mari de vată minerală) care emit o radiație termică foarte puternică.

Misiunea de stingere este în dinamică.

La acest moment, militarii acționează pentru decopertarea acoperișului și lichidarea focarelor de incendiu.

————————————————————

UPDATE ; Părți din acoperișul Mănăstirii Râmeț s-au prăbușit. Situația e critică pentru o suprafață de 200 de metri pătrați din acoperiș.

Mai garv e că acoperișul nu e compartimentat și e izolat cu vată minerală. Asta a făcut ca din cauza focului să se degaje fum gros. 

Pompierii au evacuat bunurile din mănăstire și din chilii.

Căpitanul de pompieri Radu Botezan, de la ISU Alba, ne-a spus că incendiul e încă în desfășurare și că noi forțe ale pompierilor vin la fața locului. Deși drumurile sunt grele.

Nenorocirea care se produce în acest moment este de proporții, întrucât e vorba de o bijuterie arhitectonică și de un lăcaș de cult foarte vechi.

Pompierii au intervenit în mare grabă cu patru autospeciale, plus alte două autospeciale cu scară și cu o motopompă. 

La fața locului sunt prezente și două ambulanțe SMURD. Echipajele au ajus cu greu până la mănăstire, din cauza drumurilor grele, specifice muntelui.

Mănăstirea Râmeț are o istorie fabloasă. Și nu numai. În interior există trei straturi de fresce, iar cel mai ”nou” datează din 1377 și a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb. 

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești de pe cuprinsul Transilvaniei. Se estimează că ar fi fost construită în secolul al XIII-lea.

ISU Alba anunță că va aduce forțe suplimentare în zonă, pentru a stinge focul în cel mai scurt timp. 

 

 

Te-ar putea interesa și: