Evenimentul Zilei > Actualitate > Nemții din Banat caută cârnații perfecții. Jurizarea, de Ziua îndrăgostiților
Nemții din Banat caută cârnații perfecții. Jurizarea, de Ziua îndrăgostiților

Nemții din Banat caută cârnații perfecții. Jurizarea, de Ziua îndrăgostiților

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi în 2019 „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat. De zeci de ani, iarna, nemții bănățeni se întrec în cârnați. Ei vor să știe cine este cel mai bun mezelar din zonă, iar an după an rețete speciale ies la iveală, în realizarea cârnaților desăvârșiți.

La eveniment vor lua parte participanţii cu probe de cârnaţi din propria gospodărie, abonaţii ziarului Banater Zeitung şi invitaţii. Degustarea va avea loc joi, 14 februarie 2019, ora 12, la Hotelul „Parc” din Buziaș.

”Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată în anii 1970 de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ). „Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţie, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, „juriul degustător” fiind chiar redactorii. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori”, informează redactorii publicației.

După Revoluție, începând cu anul 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.