Nelu Tătaru, despre decesele COVID: „Nu poate fi vorba de morţi ascunşi de Guvern“. Ce spune Alexandru Rafila

Nelu Tătaru, despre decesele COVID: „Nu poate fi vorba de morţi ascunşi de Guvern“. Ce spune Alexandru Rafila Sursa foto: EVZ

Raportul prezentat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, cu privire la procedura de înregistrare a deceselor produse de coronavirus continuă să stârnească controverese pe scena politică.

Deputatul PNL Nelu Tătaru a afirmat, referindu-se la raportarea cazurilor de decese provocate de coronavirus că „nu poate fi vorba de morţi ascunşi de Guvern”. El a precizat că pe platforma CoronaForms fiecare pacient este înregistrat în funcție de CNP.

„Anul trecut eram acuzaţi că avem prea mulţi, acum a început partea cealaltă, sunt prea puţini”, a comentat deputatul liberal, într-o intervenție la B1 TV.

Nelu Tătaru a vorbit, joi seară despre procedura de rapotare a deceselor de coronavirus şi a afirmat că în urmă cu un an, aceste cazuri au fost raportate pe diferite platforme de înregistrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu poate fi vorba de morţi ascunşi de Guvern. După cum ştim, pe tot parcursul anului trecut, s-au făcut raportări pe diferite platforme, ajungând prin luna octombrie, cred, să fie acea raportare CoronaForms, cu Cod Numeric Personal”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru susține că s-a trecut dintr-o extremă la alta

Potrivit spuselor sale, acesta a fost motivul pentru care, începând din luna octombrie, s-au făcut reevaluări și evaluări ale raportărilor.

„De aceea, avem şi evaluarea sau reevaluarea deceselor începând cu octombrie, în condiţiile în care DSP intervenea pe raportările fiecărui spital, făcând anchetă pe fiecare deces în parte şi de acolo s-a văzut care a fost deces din cauza Covid sau care a fost deces din altă cauză, dar care avea şi infecţie cu SARS-CoV-2”, a mai spus Nelu Tătaru.

Fostul ministru liberal al Sănătăţii a apreciat că s-a ajuns dintr-o extremă în alta, de la acuzațiile că se raportează mai multe cazuri de decese decât există, la faptul că se ascund anumite cazuri.

„Cred că de pe 15 mai anul trecut, când am avut primele măsuri de relaxare şi am început deja să avem şi curentul «anti», eram acuzaţi că avem prea mulţi decedaţi Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puţini”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila ridică semne de întrebare

Pe de altă parte, medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat că nu a înțeles mare lucru din explicațiile ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, pe tema raportării deceselor de COVID. El a precizat că bazele de date la care s-a făcut referire sunt în administrarea Ministerului Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că ministrul nu a prezentat informații concrete despre aceste înregistrări.

„Am înţeles că trebuie să fie bine ca să nu fie rău, adică n-am înţeles nimic. N-am înţeles sensul declaraţiei şi motivul declaraţiei, pentru că trebuiau nişte lucruri concrete oferite opiniei publice dacă s-a hotărât să se facă o conferinţă de presă. Trebuia să aflăm exact care este modul de raportare în cele două baze de date gestionate de Ministerul Sănătăţii, care au fost motivele pentru care au apărut diferenţe în această raportare şi care sunt lucrurile concrete pe care le-a făcut sau intenţionează să le facă Ministerul Sănătăţii. Or, aceste trei elemente eu nu le-am sesizat în declaraţia doamnei ministru”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila.

Modul de raportare a fost modificat

El a precizat că ambele baze de date, atât CoronaForms cât și Alerte MS sunt în administrarea Ministerului Sănătății. Iar acest minister are un centru de comandă care le coordonează. Drept urmare diferențele puteau fi sesizate în fiecare zi.

„Nu e tolerabil, dar aceste două baze de date sunt la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii are un centru de comandă care coordonează aceste două baze de date. Or, inadvertenţele se puteau observa în fiecare zi. Mai mult, pot să vă spun în cunoştinţă de cauză că s-au făcut intervenţii asupra uneia dintre cele două baze de date în mod sistematic în ultimele patru luni şi atunci înseamnă că cineva din conducerea Ministerului Sănătăţii intra, modifica câmpurile de raportare”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila crede că era vorba de „modificări ale modului de raportare, ale câmpurilor sau ale tipurilor de date care erau introduse în această bază de date”.

Raportul Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, concluziile comisiei care a verificat raportarea deceselor COVID-19, afirmând că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese.

„Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670", a afirmat Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat raportarea greşită a decelor, iar presa a relatat că ar fi cu cel puţin 5.000 de decese mai multe decât în raportările oficiale.