Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-o intervenție la Europa FM, că testarea la nivel national ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Numărul celor testați va fi decis de oficialii ministerului în funcție de evoluția pandemiei la acel moment, dar și în funcție de focarele existente.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei”, a declarat Nelu Tătaru pentru Europa FM.

El a precizat că testarea este necesară pentru a vedea ce mai este de făcut, dat fiind că numărul cazurilor de îmbolnăvire nu pare să scadă.

„Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul.