Negru, o culoare neinteleasa

Negru, o culoare neinteleasa

Multa lume se teme de el cand vine vorba despre amenajarea casei fara sa isi dea seama ca este de fapt plin de calitati.

Negrul este cea mai prost inteleasa culoare in amenajarile interioare”, afirma designerul Shelly Whitney in revista americana „Inspired Interiors”, incercand sa schimbe perceptia gresita a oamenilor fata de aceasta culoare.

Pentru unii, negru inseamna adancimi, locuri intunecate, pesteri si locuri in care nu stii ce se poate afla in fata ta. Altii se gandesc la inmormantari, umbre, spirite rele sau pericol.

Chiar si in vocabular aceasta culoare are conotatii negative: lunea neagra, magie neagra, lista neagra si piata neagra. „Nu mi-a fost niciodata frica de negru sau de oricare alta culoare. In casa mea am chiar o camera amenajata numai cu mobila neagra, locuiesc in ea in fiecare zi si imi place la nebunie. Voi incerca deci sa va dau argumente pentru a va convinge ca negrul poate fi folosit fara teama in amenajarea oricarei case”, declara Shelly Whitney.

O culoare formala si neutra

In creatia vestimentara insa, negrul este cea mai folosita culoare. Mirii poarta smochinguri sau costume negre, iar palariile sunt intotdeauna mai sic daca sunt negre. Si ce femeie nu detine acea „rochie scurta, neagra” care te scoate mereu din incurcatura cand nu stii cu ce sa te imbraci?

Toate aceste lucruri arata ca negrul este evident o culoare puternica si extrema, atat in mod negativ, cat si pozitiv. Daca vezi negrul mai degraba ca pe o culoare pozitiva, formala, decat sa o consideri morbida, acest lucru te poate ajuta sa scapi de „teama” de a o folosi pentru decorarea casei.

Acum, cand te-am convins sa vezi negrul ca pe o culoare formala, ce zici de asta: ai putea crede ca  negrul este de asemenea o culoare neutra?

Da, negrul este o culoare neutra, chiar si in decoratiuni. Gandeste-te la acest lucru avand in vedere garderoba ta. Pantalonii tai negri merg cu orice bluza, iti cumperi pantofi negri pentru orice tinuta, iar jachetele negre de piele nu se demodeaza niciodata. De ce? Pentru ca merg cu orice.

Urmatoarea sarcina este sa transpunem aceasta atitudine pe care o avem fata de negru datorita garderobei, in decoratiunile interioare. Daca puteti considera negrul o culoare neutra, va va fi mai usor sa vi-l imaginati si in schema de amenajare a casei.

„Daca sunteti convinsi de aspectele pozitive ale negrului in decorarea interiorului, puteti incepe deja sa-l introduceti cu succes in planul de amenajare a casei. Cei cu adevarat curajosi pot zugravi chiar un perete intreg in negru”, recomanda Shelly Whitney.

De pe la noi

Solutii pentru folosirea negrului

Arhitectii romani sunt precauti cand vine vorba despre folosirea negrului pentru pereti, dar il accepta pe mobilier. „Negrul micsoreaza optic foarte mult si doar daca avem o camera foarte mare putem apela la aceasta culoare: zugravim un perete care face muchie cu cel pe care se afla fereastra si folosim mobila de culoare deschisa”, afirma arhitecta Anca Dinca. Designerul Pascal Delmotte vede un perete negru in combinatie cu multa lumina si mobila minimalista, alba sau portocalie. „Mobilierul negru poate fi folosit cu succes, pentru ca face casa buna cu toate culorile”, declara Delmotte.

Ne puteți urmări și pe Google News