Negocierile pentru un nou armistițiu între Israel și Hamas, reluate la Cairo
- Bianca Ion
- 5 mai 2024, 08:14
Negocierile pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas au fost reluate la Cairo. Reprezentanții Hamas se opun unor aspecte, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu afirmă că operațiunile militare ale Israelului vor continua, indiferent de existența sau nu a acestui acord.
Negocierile pentru armistițiu între Israel și Hamas, reluate la Cairo
Hamas a afirmat că delegația lor a călătorit într-un "spirit pozitiv" după ce a examinat ultima propunere de armistițiu.
„Suntem hotărâți să obținem un acord într-un mod care să satisfacă cererile palestinienilor”, a declarat aceasta.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că „acceptarea încetării focului ar trebui să fie un lucru de la sine înțeles" pentru gruparea militantă.
Reprezentanții Hamas s-au întors în Egipt pentru a relua discuțiile de lungă durată - mediate de Egipt și Qatar - care ar urma să întrerupă temporar ofensiva Israelului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor.
Printr-o declarație emisă vineri seară, Hamas a exprimat dorința de a „maturiza” acordul aflat în discuție, indicând astfel că există aspecte asupra cărora cele două părți nu au ajuns încă la un acord.
Care este principala probelmă a negocierilor dintre Israel și Hamas
Principala problemă pare să fie dacă acordul de încetare a focului va fi permanent sau temporar.
Hamas insistă să fie inclus un angajament specific pentru încetarea războiului în orice acord, dar Israelul este reticent să accepte acest lucru atât timp cât grupul rămâne activ în Gaza. Se presupune că formula discutată implică o pauză de 40 de zile în timpul luptelor, în timp ce ostaticii sunt eliberați, și, de asemenea, eliberarea unui număr de prizonieri palestinieni ținuți în închisorile israeliene.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat în mod repetat că o nouă operațiune militară terestră va avea loc în orașul Rafah din sudul Gazei, chiar dacă se va ajunge la un acord. Presa israeliană a relatat sâmbătă că poziția sa rămâne neschimbată, în ciuda ultimei runde de discuții.
SUA își schimbă ușor poziția în fața Israelului
Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii - cel mai important aliat diplomatic și militar al Israelului - sunt reticente în a susține o nouă ofensivă care ar putea cauza pierderi semnificative în rândul civililor și au insistat să vadă mai întâi un plan de protecție a palestinienilor strămutați. Se estimează că 1,4 milioane de persoane s-au refugiat în Rafah după ce au fugit din zonele de nord și centru ale benzii.
Referindu-se sâmbătă la perspectivele unui armistițiu, ministrul Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, a declarat:
„Un răspuns oficial la schiță nu a fost încă primit. Când va fi acceptat - cabinetul de gestionare a războiului se va reuni și îl va discuta. Până atunci, sugerez "surselor politice" și tuturor factorilor de decizie să aștepte actualizările oficiale, să acționeze cu calm și să nu intre în isterie din motive politice."
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), Williams Burns, a călătorit la Cairo pentru a ajuta la medierea ultimelor discuții, conform a doi oficiali americani citați de BBC. De asemenea, Anthony Blinken a fost o figură cheie în cadrul negocierilor vizitând din nou Israelul săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu Netanyahu. Vineri, în Arizona, Blinken a declarat că „singurul lucru care stă între oamenii din Gaza și o încetare a focului este Hamas”.
Negocierile între Israel și Hamas ar putea dura câteva zile
Până în prezent, negocierile pentru încetarea focului au continuat luni de zile, fără să înregistreze progrese. De la sfârșitul lunii noiembrie, nu s-a înregistrat nicio pauză în lupte sau eliberarea ostaticilor. Au fost momente în acest interval în care un nou acord părea iminent, dar acesta s-a destrămat înainte de a putea fi semnat.
În această rundă finală de discuții, prudența este crucială. O sursă familiarizată cu negocierile a declarat pentru BBC că acestea au rămas complexe și că orice progres ar putea necesita încă câteva zile.
Conflictul a început după ce Hamas și alte grupări militante palestiniene au lansat atacuri asupra satelor și bazelor militare din sudul Israelului, provocând moartea a cel puțin 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici.
În timpul campaniei militare israeliene care a urmat în Gaza, conform cifrelor ministerului sănătății controlat de Hamas, au fost înregistrate 34.654 de decese și 77.908 de răniți printre palestinieni.