Negocierile dintre Moscova și Kiev pot duce la noi catastrofe. Povestea de la Bucea, mai rea ca teroarea din Srebrenica

Negocierile dintre Moscova și Kiev pot duce la noi catastrofe. Povestea de la Bucea, mai rea ca teroarea din Srebrenica Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Rusia continuă să încerce să obțină analizarea, în Consiliul de Securitate al ONU, a situației din orașul Bucea din apropiere de Kiev, unde au fost uciși civili. Autoritățile ucrainene îi acuză pe militarii ruși. Pe fondul acestui incident, observatorii admit că este posibilă compromiterea negocierilor dintre Moscova și Kiev. Dar este puțin probabil ca incidentul de la Bucea să fie promovat până la nivelul poveștii de la Srebrenica.

Șeful Ministerului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a spus despre povestea cu omorârea civililor din orașul ucrainean Bucea, comisă, chipurile, de militarii ruși că este un atac fals. După cum a precizat Lavrov la convorbirile avute luni cu adjunctul secretarului general al ONU, Martin Griffiths, după ce militarii ruși au părăsit orașul, conform înțelegerilor, "acolo după câteva zile a fost organizată o înscenare, care a fost publicată de reprezentanții ucraineni pe toate canalele și rețelele sociale".

Rusia continuă să nege acuzațiile venite din toate părțile

Reamintim faptul că militarii ruși au părăsit Bucea a doua zi după ce la runda față în față a negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul din 29 martie, reprezentanții Federației Ruse și-au anunțat intenția de a reduce activitatea militară pe direcțiile Kiev și Cernigov.

Acest pas a fost legat de faptul că negociatorii ucraineni au prezentat primele propuneri concrete și, prin urmare, partea rusă a acceptat o soluție de compromis de răspuns. Și, în principiu, cel puțin din acest motiv, a devenit evident faptul că Moscova nu ar putea fi interesată de agravarea în continuare a evenimentelor din localitatea pe care o părăsise.Cu toate acestea, sâmbătă au început să fie răspândite intens videoclipuri din Bucea în care se văd cadavre ale localnicilor civili de-a lungul drumului, uciți, chipurile, de militari ruși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile apărute duminică au fost respinse de Ministerul Apărării al Federației Ruse. După cum au reamintit surse din minister, Forțele Armate ale Federației Ruse părăsiseră complet Bucea pe 30 martie, iar "dovezile crimelor" au apărut abia în a patra zi, când în oraș au venit angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei. Totodată, au subliniat surse din Ministerul Apărării al Federației Ruse, pe 31 martie primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, a confirmat în mesajul său video că în oraș nu există militari ruși și nu a amintit de niciun fel de localnici împușcați pe străzi.

În ciuda însă a acestui videoclip - cu primarul zâmbind fericit -, incidentul de la Bucea a fost deja numit "masacrul de la Bucea". În orice caz, această sintagmă a fost utilizată în aceeași zi pe canalul Telegram de către negociatorul ucrainean, consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak. Mai mult, din cauza toleranței partenerilor europeni, "lumea a cunoscut groaza de nedescris a inumanității la Bucea, Irpen, Gostomel" - cu sutele și miile de uciși, schingiuite, violați, a relatat Podoliak. Și a comparat ceea ce s-a întâmplat la Bucea cu evenimentele de la Srebrenica, unde în iulie 1995, câteva mii de musulmani bosniaci au fost uciși de Armata Republicii Srpska.

Spiritele dintre Rusia și Ucraina nu se vor calma

Între timp,"factologia, succesiunea calendaristică" a evenimentelor descrise, după cum a arătat, luni, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, nu confirmă, de asemenea, credibilitatea acestor afirmații. După cum a afirmat Peskov, Moscova consideră că acest subiect trebuie discutat la cel mai înalt nivel și de aceea a propus să fie analizat la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU. Și, deși această inițiativă a Federației Ruse a fost blocată, diplomații ruși vor continua să încerce să includă această problemă pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, a spus Peskov. În același timp, el s-a abținut să comenteze modul în care această situație ar putea afecta cursul negocierilor dintre Moscova și Kiev.

Zelensky, mai ferm ca niciodată: „Vom reconstrui Ucraina. Nu am devenit sclavi și nu vom deveni niciodată”

Sursa: facebook

Fiindcă veni vorba, în ajunul președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase într-un interviu că părțile sunt deja aproape să cadă de acord asupra înțelegerilor și că Kievul este gata să accepte statutul neutru și denuclearizat al Ucrainei, cu condiția intrării acesteia în UE. În același timp, șeful delegației ruse, consilierul președintelui Federației Ruse, Vladimir Medinski, a remarcat că partea ucraineană a început să abordeze mai realist problemele legate de statutul neutru și fără arme nucleare al Ucrainei.

Conform celor afirmate de el, problemele convenite la Istanbul - referitor la statutul neutru, statutul nealiniat și fără arme nucleare al Ucrainei și renunțarea de a amplasa trupe străine, baze străine, orice arme de atac ofensive, precum și renunțarea la proiectarea și producerea de arme de distrugere în masă; efectuarea de exerciții cu participarea forțelor armate străine numai cu permisiunea statelor garante (inclusiv Rusia), precum și crearea unui sistem de garanții internaționale de securitate - este ceea ce Rusia a căutat în mod constant să obțină din 2014.

În același timp, poziția Moscovei în ceea ce privește Crimeea și Donbasul rămâne neschimbată, a repetat Medinski și a arătat că proiectele de acorduri necesare pentru ipotetica întâlnire la nuvel înalt nu sunt deocamdată gata.

Cu toate acestea, pe fondul apelurilor tot mai numeroase din partea țărilor occidentale de a se aplica noi sancțiuni anti-ruseși și a presiunii sporite asupra Federației Ruse, unii observatori deja au îndoieli în ceea ce privește posibilitatea continuării negocierilor.

Care este problema cu negocierile dintre Ucraina și UE

Răspunzând la întrebarea publicației "Nezavisimaia Gazeta" dacă jucătorii interesați vor putea în cele din urmă să promoveze incidentul de la Bucea până la nivelul Srebrenicei, Ivan Timofeev, director de programe în cadrul Consiliului rus pentru probleme internaționale, a menționat că incidentul petrecut la Bucea scade probabilitatea de a se ajunge la un compromis în procesul de negocieri ruso-ucrainean. În același timp, evaluând probabilitatea de a se rezolva problema aderării Ucrainei la UE, expertul a reamintit că acesta este totuși un proces lung și chiar dacă va fi accelerat, nu va fi ușor.

Mai mult decât atât, problema în ceea ce privește UE nu este principala problemă. Problemele - cheie sunt legate de securitate, statutul neutru al Ucrainei, precum și statutul Donbasului și, posibil, al altor teritorii, a precizat Timofeev. Și a menționat că, în situația actală, el este sceptic în ceea ce privește posibilitatea semnării unui acord durabil final, care să nu fie o bagatelă și să fie respectat de către părți.

Negocierile privind aderarea Ucrainei la UE sunt o problemă a acestor două părți și nu au o semnificație militară serioasă, a declarat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", decanul Facultății de politică mondială de la Universitatea de Stat din Moscova, Andrei Sidorov. În ceea ce privește continuarea procesului de negocieri ruso-ucrainean, este posibil ca reprezentanții Kievului să folosească incidentul de la Bucea pentru a zădărnici unele runde de negociere. Dar, în același timp, ar fi bine să ne gândim: în timp ce ei vor amâna negocierile, unde pot intra totodată militarii ruși? Cel mai probabil, a continuat Sidorov, vor încerca să folosească incidentul de la Bucea pentru a agrava fundalul moral și psihologic general.

Rusia nu este Serbia, e mult mai periculoasă

Dar este puțin probabil că poată fi promovat la nivelul poveștii de la Srebrenica. Față de perioada anilor '90 progresul a avansat mult. Și, între altele, au apărut telefoane mobile. Și, prin urmare, în curând ar putea apărea probabil noi videoclipuri cu participanți la acțiunea amintită. Pe lângă aceasta, trebuie să înțelegem faptul că Rusia nu este Serbia. Astăzi acesta este un stat capabil să distrugă Occidentul, a constatat Sidorov. Și și-a exprimat speranța că Moscova va reuși totuși să-și facă cunoscută cu voce fermă poziția cu privire la această problemă în Consiliul de Securitate al ONU.

Altceva este că acest lucru este puțin probabil să contribuie la schimbarea tendinței generale care vizează intensificarea presiunii exercitate asupra Rusiei. Și pentru a o contracara, evident, partea rusă trebuie să încheie cu succes operațiunea militară și, în același timp, să continue negocierile privind formarea unui nou sistem global de relații financiare și comerciale, a formulat decanul Facultății de politică mondială a Universității de Stat din Moscova, Andrei Sidorov.