Evenimentul Zilei > International > Nebunia BLM e mai veche. Ancheta a stabilit: Albii și asiaticii, discriminați de Yale
Nebunia BLM e mai veche. Ancheta a stabilit: Albii și asiaticii, discriminați de Yale

Nebunia BLM e mai veche. Ancheta a stabilit: Albii și asiaticii, discriminați de Yale

Probleme grave la celebra Universitate Yale din SUA.  Departamentul de Justiție a acuzat universitatea că „discriminează solicitanții albi și asiatico-americani”.

Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr, a declarat, în urma unei anchete de doi ani, că colegiul de „Ivy League” Yale a încălcat o lege a drepturilor civile americane.

Yale a fost informată într-o scrisoare a oficialului Diviziei Drepturi Civile, Eric Drieband, potrivit declarației departamentului. Colegiului i s-a transmis că trebuie să respecte titlul VI din Legea drepturilor civile din 1964, care interzice discriminarea cu privire la rasă, culoare sau origine națională, iar termenul limită acordat pentru a face acest lucru este 27 august 2020.

„Yale acordă preferințe substanțiale, și deseori determinative, către anumiți solicitanți rasiali favorizați și defavorizează relativ și semnificativ alți solicitanți din cauza rasei lor”, a scris Drieband.

„Discriminarea de rasa la Yale impune sancțiuni nejustificate și ilegale solicitanților defavorizați rasial, inclusiv în special solicitanților din „Asia Americană și Albă”.

„Probabilitatea admiterii pentru solicitanții asiatici americani și albi care au cunoștințe academice similare este semnificativ mai mică decât pentru solicitanții afro-americani și hispanici la Yale College.

„Pentru marea majoritate a solicitanților, solicitanții asiatici americani și albi au doar o zecime până la o pătrime din șansele de admitere a solicitanților afro-americani cu cunoștințe academice comparabile.”

Drieband a citat datele oferite de Yale, care au arătat că solicitanții asiatici americani au o șansă mult mai mică de admitere față de solicitanții rasiali preferați de Yale – chiar dacă au „calificări academice mult mai mari și evaluări comparabile de către ofițerii de admitere Yale”.

Sondajul pentru drepturile civile a venit ca un răspuns la o plângere a grupurilor asiatico-americane cu privire la conduita de la Yale.

Oficialii americani au amenințat că vor deschide un proces împotriva școlii situate în New Haven, Connecticut, dacă nu va lua „măsuri de remediere”.

Yale „neagă categoric” afirmațiile, dar a cooperat pe deplin cu ancheta, potrivit unui purtător de cuvânt al universității.

Potrivit școlii de elită, Departamentul de Justiție și-a făcut constatările înainte de a-i permite lui Yale să furnizeze documentele solicitate.

Admiterea pentru solicitanții asiatici americani și albi care au cunoștințe academice similare este semnificativ mai mică decât pentru solicitanții afro-americani și hispanici

Departamentul de Justiție a spus că „folosește cursa în mai multe etape ale procesului său de admitere, ceea ce duce la un efect înmulțit al cursei asupra probabilității de admitere a solicitanților”.

În cele din urmă, cazul ar putea ajunge la Curtea Supremă, anunță The Sun.