Ne pregătim de război? Sute de militari vin în România. Au pregătit și aeronavele de luptă
- Simona Suciu
- 8 februarie 2022, 23:39
Un detașament de militari americani se va antrena în aceste zile alături de forțele armate române. Mobilizarea de trupe este generată de situația tensionată de la granița Ucrainei cu Rusia.
50 de militari americani și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe) vor executa în perioada 8 - 17 februarie, mai multe misiuni de antrenament comune cu militarii şi aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, antrenamentele de instruire au ca obiectiv principal îmbunătățirea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul Alianței NATO.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunțase, astăzi, că în România au sosit primii 100 de militari americani. Dislocarea de trupe vine în contextul situației tensionate de la granița Ucrainei cu Rusia.
Mobilizare de trupe
Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina aproximativ 1.700 de militari, în principal de la sediul în Fort Bragg (Carolina de Nord), sunt dislocați în Polonia, în timp ce 1.000 de de militari americani aflați în Germania vor ajunge în curând în România.
Ministrul Apărării a mai declarat că armata unei țări trebuie să fie mereu pregătită, dar că în acest moment nu se poate vorbi despre iminența unui război.
„Din perspectivă militară, din datele pe care noi le avem, cu siguranţă că există o situaţie gravă, aşa cum este apreciată de toată lumea, pornind de la această masare a trupelor, a unui potenţial militar la graniţele unui stat vecin şi sigur că asta nu poate decât să îngrijoreze, dar ca să vorbim despre iminenţa unui război, pasiv, nu cred că putem să vorbim despre iminenţă”, a declarat. Vasile Dîncu.
Rușii spun că Occidentul exagerează
Potrivit oficialilor europeni, Rusia a dislocat la granița cu Ucraina peste 120.000 de soldați, dar și blindate și tancuri. Potrivit lui Dmitri Polianski, ambasador adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, ţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina.
„Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000. Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice“, a declarat el la Sky News.
Moscova a negat vehement că intenționează să atace Ucraina. În schimb, cere garanții de securitate. Mai exact Rusia vrea retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, dar și garanția fermă că Ucraina nu va adera vreodată la alianța NATO.