Au sosit americanii! Începe războiul lângă România? Ministrul Apărării, anunț de ultimă oră
- Antonia Hendrik
- 8 februarie 2022, 14:48
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunț că au sosit primii 100 de militari americani în România, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Ministrul a mai declarat că trebuie să fim mereu pregătiți, însă nu putem să vorbim despre iminența unui război, cel puțin din perspectivă militară.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a subliniat că nu va dura mult până vor veni și restul trupelor americane în România.
„În acest moment, americanii au sosit, ca să spunem așa, au venit deja pentru pregătiri peste 100 de soldați americani, specialiști, care pregătesc această încartiruire viitoare a trupelor, deci au sosit deja în România”, a declarat Vasile Dîncu.
Ministrul a fost întrebat despre pregătirea logistică a României pentru a primii soldații NATO și la ce baze militare vor ajunge aceștia.
Vasile Dîncu: „Suntem pregătiți de câțiva ani, de multă vreme, din perspectivă logistică. Este vorba și de pregătiri specifice care se fac. Avem mai multe locuri, e o informație care nu este neapărat foarte publică. Cei 900 de militari americani care există sunt la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii, sunt mai multe locuri unde pot fi încartiruiți”.
Peste 1.700 de militari americani vor fi aduşi în Europa de Est
Pe fondul crizei din Europa de Est, sub amenințarea invaziei Ucrainei de Rusia, aproximativ 1.700 de militari, în principal de la sediul în Fort Bragg (Carolina de Nord), sunt dislocați în Polonia, în timp ce 1.000 de de militari americani aflați în Germania vor ajunge în România.
Anunțul a fost făcut de Vasile Dîncu, marți, după ce a participat, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila”, la ședința de autoevaluare a activității structurii, pe anul 2021.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre declarația ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, care a făcut referire la război tradiţional în Europa.
Războiul hibrid este un război continuu
”Probabil că a gândit aşa dintr-o perspectivă istorică, pentru că, dacă ne uităm la unele similitudini care ar putea să existe între situaţia de astăzi şi o situaţie de la începutul celui de-al doilea Război mondial, s-ar putea să semene.
Războiul hibrid este un război continuu, astăzi, şi într-adevăr funcţionează agresiunile informatice şi alte forme, tipuri de comunicare care au valenţe subliminare şi încearcă să refacă miturile subconștientului, preluate de subconștientul colectiv, fac parte dintr-o agresiune culturală şi un război cultural care există astăzi.
Din perspectivă militară, din datele pe care noi le avem, cu siguranţă că există o situaţie gravă, aşa cum este apreciată de toată lumea, pornind de la această masare a trupelor, a unui potenţial militar la graniţele unui stat vecin şi sigur că asta nu poate decât să îngrijoreze, dar ca să vorbim despre iminenţa unui război, pasiv, nu cred că putem să vorbim despre iminenţă”, a mai explicat Vasile Dîncu.