Ne îmbolnăvim de COVID-19 dintr-o cauză mai puțin știută! Ne lovim zilnic de asta

Ne îmbolnăvim de COVID-19 dintr-o cauză mai puțin știută! Ne lovim zilnic de asta

Între puritatea aerului pe care îl respirăm și proliferarea cazurilor severe de infecție cu COVID-19 există o cauzalitate directă, avertizeazăă specialiștii.

O calitate scăzută a aerului este asociată cu o răspândire mai rapidă și cazuri mai grave de COVID-19, arată experții. Corelația dintre concentrația ridicată de particule fine din aer și severitatea valurilor de gripă este bine cunoscută de epidemiologi. O echipă interdisciplinară de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și ETH Zürich a investigat posibile interacțiuni între nivelurile ridicate de particule fine și virulența infecției cu coronavirus, notează Descopera.

Rezultatele acestui studiu sugerează că concentrații mari de particule cu dimensiuni mai mici de 2,5 micrometri pot modula sau chiar amplifica valurile de contaminare cu SARS-CoV-2 și explică, în parte, profilul particular al pandemiei. Creșterea numărului de particulelor fine este, în general, favorizată de inversiunile temperaturii aerului, care survin în caz de ceață sau de pătrundere a prafului saharian, notează

Ne puteți urmări și pe Google News

„Epidemiologii sunt de acord că există o corelație între concentrațiile acute și locale crescute de particule fine și severitatea valurilor de gripă. „Am investigat dacă există o astfel de legătură și cu virulența COVID-19”, explică dr. Mario Rohrer.

Particulele fine favorizează inflamarea

Echipa de cercetare a dovedit că concentrațiile crescute de particule fine, în special cele mai mici de 2,5 micrometri, provoacă inflamații ale tractului respirator, pulmonar și cardiovascular și îngroașă sângele. „În combinație cu o infecție virală, acești factori inflamatori pot duce la o progresie gravă a bolii. Inflamarea promovează, de asemenea, atașarea virusului de celule”, cercetătorii.

În plus, particulele fine. pot transporta coronavirusul. „Acest lucru a fost deja demonstrat pentru gripă și un studiu italian a descoperit ARN aparținând coronavirusului pe particulele fine. Toate acestea rămân de demonstrat, desigur, dar este o posibilitate probabilă”, adaugă dr. Rohrer.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că, deși poluarea cu particule poate influența virulența virusului și posibila progresie severă a bolii, factorii fiziologici, sociali sau economici vor influența în mod clar și evoluția ulterioară a pandemiei. Mario Rohrer concluzionează că rezultatele acestui studiu oferă posibilitatea de a lua măsuri preventive în cazul unor creșteri viitoare ale concentrațiilor de particule fine, limitând astfel răspândirea Covid-19.

Sursa: Phys