Navele rusești din Oceanul Atlantic sunt ținte pentru NATO. Cablurile submarine sunt atent monitorizate

Navele rusești din Oceanul Atlantic sunt ținte pentru NATO. Cablurile submarine sunt atent monitorizate sursa foto: US Navy

Activitatea mai multor nave care navighează sub pavilion rusesc au intrat în atenția Alianței Nord Atlantice, din cauza comportamentului lor ciudat. În plus, oficialii vorbesc despre o misiune de sabotaj pe care rușii o pot duce la îndeplinire în orice moment, și care ar putea paraliza înteg continentul european.

Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi țările occidentale pentru susținerea Ucrainei, a avertizat miercuri șeful serviciilor de informații ale NATO.

În acest timp, alianța militară condusă de SUA își intensifică eforturile de protejare a infrastructurii submarine în urma atacurilor de la Nord Stream.

”Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice într-un efort de a perturba viața occidentală, pentru a obține o pârghie împotriva acelor națiuni care oferă securitate Ucrainei. Rușii sunt mai activi decât i-am văzut de ani de zile în acest domeniu”, a declarat David Cattler, secretar general adjunct al NATO, la o conferință de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele luni, navele rusești patrulează tot mai mult în Oceanul Atlantic, în special în zona Mării Nordului și a Mării Baltice.

NATO apără interese economice uriașe

Amenințările la adresa cablurilor și conductelor submarine au devenit un punct de interes public de când, în septembrie 2022, când mai multe explozii au distrus conductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaze din Rusia către Germania, prin Marea Baltică.

Invocând investigațiile în curs de desfășurare, Cattler a refuzat să speculeze cu privire la cine s-a aflat în spatele atacurilor.

Pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la securitatea cablurilor submarine, țările occidentale își propun să transforme Marea Nordului, într-un ”motor” de energie verde, planificând o serie de noi parcuri eoliene care vor fi conectate la continent prin cabluri.

Alte cabluri submarine transportă aproximativ 95% din traficul de internet din întreaga lume, la viteze de aproximativ 200 de terabytes pe secundă, 200 dintre aceste 400 de cabluri fiind considerate critice, potrivit NATO.

”În total, ele transportă tranzacții financiare în valoare estimată de 10.000 de miliarde de dolari americani în fiecare zi, astfel încât aceste cabluri sunt cu adevărat un pivot economic”, a declarat Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate.

Navele rusești sunt supravegheate non stop

Cattler a mai avertizat că adversarii NATO au realizat avantajul strategic uriaș de a putea amenința securitatea sistemelor occidentale de internet, energetice și financiare.

Rusia cartografiază în mod activ infrastructura critică aliată atât pe uscat, cât și pe fundul mării”, a mai comentat oficialul NATO.

Cu toate acestea, aliații NATO monitorizează îndeaproape navele rusești echipate cu senzori care pot colecta informații electronice sau acustice de pe fundul mării, a subliniat el, precizând că navele spion pot fi identificate după antenele lor sau după activitatea neobișnuită în apropierea zonelor critice.

NATO a crescut semnificativ numărul de nave care patrulează în mările Nordului și Baltică după exploziile Nord Stream și a înființat o celulă de protecție a infrastructurilor critice submarine pentru a îmbunătăți cooperarea cu industria, capitalele și experții.

”Amenințarea este reală, iar NATO își intensifică eforturile”, a declarat și generalul-locotenent german Hans-Werner Wiermann, citat de Reuters.