NATO împlinește 70 de ani. Cu Moscova în cătare și cu Trump în ceafă

NATO împlinește 70 de ani. Cu Moscova în cătare și cu Trump în ceafă

Miniștrii de Externe ale celor 29 de țări membre ale Alianței Nord Atlantice se vor reuni miercuri și joi la Washington pentru a celebra împlinirea a șapte decenii de la înfi ințarea organizației, în tensiuni de Război rece cu Rusia lui Vladimir Putin.

La 70 de ani de la înființarea Alianței, „amenințarea rusă” pare să rămână singura ei rațiune de a mai exista. Unii invocă imprudent „sfârșitul unei ere”, ca și cum prăbușirea imperiului comunist a însemnat că orice pericol la adresa democrațiilor a dispărut. În capitala SUA, alături de Donald Trump, membrii Alianței vor încerca să se convingă unii pe alții că NATO rămâne o necesitate pentru apărare în fața amenințărilor revenite sau apărute, la frontierele Europei de Est sau în nebuloasa islamistă, în ciuda criticilor venite tocmai de la principalul mentor și furnizor: SUA. Sau, în ciuda faptului că unele țări membre, cum este Turcia, au tendința de a uita uneori moștenirea Alianței.

Gorbaciov: NATO să dispară

După căderea Zidului Berlinului, Mihail Gorbaciov a fost întrebat ce așteaptă de la NATO. „Să dispară”, a răspuns părintele Perestroikăi. NATO nu a dispărut pentru că noul boom naționalist agresiv care a cuprins Rusia după venirea la putere a lui Vladimir Putin rămâne rațiunea esențială a utilității Alianței. În special, notează Le Point, pentru fostele țări satelit ale URSS care și-au întors fața spre Occident. Evenimentele din Georgia, anexarea Crimeii de către Moscova, războiul pe care mercenarii ruși îl duc în Ucraina, inclusiv recenta debarcare a militarilor ruși în Venezuela, demonstrează că un Război rece a prins noi forme. Și nu cu mult mai puțin periculoase ca cele din timpul imperiului URSS.

Trump: NATO să scoată banii

Dar, apreciază observatorii, dacă aceste pericole contribuie mai degrabă la coeziunea Alianței, tensiunile exercitate din interiorul ei de către SUA – principalul contributor cu bani, arme și trupe – sunt mai preocupante pentru supraviețuirea NATO. Încă de la venirea sa la putere, Donald Trump a amenințat că ar putea retrage SUA din Alianță, iritat de participarea financiară insuficientă a celor 28 de țări membre. Chestiune de altfel evocată și de alți președinți americani. Numai că Trump a spus-o direct: dacă pragul de 2% din PIB pentru apărare nu este atins de partenerii săi aceștia să nu mai conteze pe contribuabilul american pentru a-și asigura apărarea. Avertismentele președintelui SUA au creat panică în rândul Alianței, multe țări fiind dependente de umbrela americană. Spre deosebire de Marea Britanie și Franța, nici un stat membru nu dispune de o forță de disuasiune.

Gazele rusești ard armele americane

Acum câteva zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat cu mândrie că șapte țări membre au trecut în acest an la faimosuk 2% din PIB pentru apărare. Evident insuficient pentru că acest obiectiv rămâne încă de atins pentru 21 de țări ale Alianței. „Elevul problemă” din clasa nordatlantică este chiar principala putere economică a Europei, Germania, care nu consacră decât 1,23% din PIB al său pentru bugetul NATO. Ceea ce face ca Angela Merkel, mult mai preocupată de gazele rusești decât de armele americane, să rămână oaia neagră pentru Donald Trump. „Germania îmbogățește Rusia. Este prizoniera Rusiei”, a declarat Trump la un summit recent. „Nepăsarea” Germaniei pe tema subiectului apărare, pariurile ambigue ale Berlinului cu Rusia și China (gazoductul Nord Stream 2 va transporta către Germania 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an, situația de cvasi-monopol al gigantului chinez Huawei în Germania) o fac pe Merkel ținta predilectă a amenințărilor de la Casa Albă. Observatorii apreciază însă că nu sunt riscuri majore ca președintele SUA să trântească ușa în nasul Alianței, la aniversarea din această săptămână. Întâi pentru că la Washington există lideri politici atașați de legăturile care unesc cele două coaste ale Atlanticului, legături cimentate cu sângele vărsat în cele două războaie mondiale de către ambele tabere. Liderii republicani, ca și cei democrați, nu obosesc niciodată să-și reafirme atașamentul față de NATO. Pe aceeași linie este și șeful Pentagonului, Patrick Shanahan, care nu a ezitat să-l contrazică pe Donald Trump și să reamintească „angajamentul fără rezerve al Statelor Unite pentru NATO”. Recent, Trump a făcut și declarații derutante pentru membri Alianței, estimând că și Brazilia ar putea deveni membră NATO

SUA: fapte, nu vorbe

Săptămâna trecută, în cadrul unei audieri parlamentare, secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că speră ca Aliații „să poată anunța un nou set de măsuri comune împotriva a ceea ce face Rusia în Crimeea”, peninsulă ucraineană anexată de Vladimir Putin în 2014. Tot săptămâna trecută, la un forum desfășurat la Washington, Mike Pompeo a declarat: „Când vorbesc cu omologii mei, încep să spună că America trebuie să facă X și Y din cauza amenințării Rusiei. Dar când li se cere să răspundă ce sunt ei înșiși pregătiți să facă ei spun că este greu, că alegătorii lor nu sunt de acord să cheltuie bani pentru apărare”.

Umbra lui Donald

Celebrarea celor 70 de ani ai Alianței se anunță modestă, la simplu nivel ministerial. Departe de fastul cu care au fost sărbătoriți 50 de ani, în 1999, cu Bill Clinton la butoane. Marți, Donald Trump îl va primi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chiar înaintea reuniunii oficiale iar acesta din urmă este așteptat să țină un discurs a doua zi, în fața Congresului. „Îngrijorarea este Trump”, s-a lamentat deja Derek Chollet, membru al administrației fostului președinte democrat Barack Obama, estimând că miniștrii de Externe ai țărilor Alianței trebui să scoată în față toate avantajele NATO. „Dar umbra lui Trump planează” asupra viitorului NATO, a spus Chollet, la ora actuală vicepreședinte al cercului de reflecție German Marshall Fund of the United States. Liderii țărilor membre știu că președintelele primei puteri mondiale „crede că Alianța nu este utilă Statelor Unite”, a adăugat el.

 

Moscova și Beijing nu au alianță

Chiar dacă Rusia rămâne principala amenințare pentru NATO, specialiștii se așteaptă ca liderii Alianței să discute din ce în ce mai mult de provocările reprezentate de China. Pentru că, în ciuda problemelor sale, NATO are un avantaj unic, care nu a existat anterior, în timp ce China și Rusia nu se pot lăuda cu atâția parteneri gata să se apere unul pe celălalt pe principiul toți pentru unu, unul pentru toți.

 

NATO putea ieși la pensie

În timp ce dreapta populistă își multiplică atacurile contra NATO, o parte din stânga pacifistă denunță și ea lunga existență a Alianței și intenționează să manifesteze la Washington, în marja aniversării de șapte decenii de la înființare. „În secolul 21, NATO putea să iasă la pensie decât să devină un element de dominație”, estimează Joseph Gerson, liderul American friends Service Committee, o organizație pacifistă creștină. Fără a dori să se arate indulgent față de Vladimir Putin, el estimează că aliații ar fi trebuit să se aștepte să vadă Rusia „ripostând” în fața extinderii NATO la frontierele sale. „Dorim ca oamenii să ințeleagă că NATO a devenit o alianță globală foarte departe de simpla apărare a Europei”,a adăugat el.