NATO la 70 de ani. Summit cu nervi și degete pe trăgaci

NATO la 70 de ani. Summit cu nervi și degete pe trăgaci

Ambianța nu va fi deloc festivă, din cauza multiplelor neînțelegeri în Alianță

Liderii țărilor membre NATO se reunesc marți și miercuri la Watford, în apropiere de Londra, pentru cea de-a 70-a aniversare a Alianței Nord Atlantice.

Ambianța se anunță orice, numai festivă nu, din cauza neînțelegerilor care persistă de mult în rândurile Alianței.

Una din aceste neînțelegeri îi opune pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. În primul rând pe tema ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei, fără ca Erdogan să se sinchisească să-i anunțe pe membrii NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel că Macron și Erdoganu au ajuns să schimbe reciproc insulte iar partenerii NATO speră să spargă buba, marți, înaintea summit0ului, în cadrul unei reuniuni pe tema Siriei, la Londra, cu premierul britanic Boris Johnson și cancelarul Germaniei Angela Merkel, scrie AFP.

Cealaltă necunoscută va fi comportamentul lui Donald Trump. Președintele american are un singur subiect de discuție de la alegerile sale, când vine la un summit NATO: împărțirea sarcinii pentru cheltuielile militare și corolarul său, creșterea bugetelor de apărare ale aliaților europeni și canadieni.

Oficialii NATO speră că acordul de reducere a contribuției SUA la bugetul de funcționare al Alianței și eforturile financiare oferite de aliați pentru creșterea cheltuielilor militare îi vor tempera criticile lui Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că anul viitor aliații non-americani vor avea cheltuieli pentru apărare cifrate la 130 de miliarde de dolari. Dar mulți se tem că acest lucru nu este suficient pentru Trump.

Anul trecut la Bruxelles, președintele SUA a criticat-o pe Angela Markel, acuzată că nu a plătit suficient pentru apărare și a contribuit la efortul militar al Rusiei cu achiziții masive de gaz.

Aliații s-au angajat în 2014 să consacre 2% din PIB al lor cheltuielilor militare, din 2024. Nouă țări au atins acest obiectiv în 2019, iar dacă Franța îl va atinge în 2025, Germania este încă foarte departe de obiectiv.

Donald Trump va avea ocazia să discute cu Jens Stoltenberg la un mic dejun la Londra, marți, înainte de a se întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, ale cărui critici împotriva Alianței, pe care a considerat-o în „moarte cerebrală”, i-au șocat pe toți partenerii săi.

Cancelarul german a dezaprobat comentariile lui Macron și nicio capitală a Alianței nu l-a susținut președintele francez. Emmanuel Macron a denunțat lipsa consultărilor cu privire la deciziile strategice luate de Statele Unite și de Turcia.

Erdogan i-a lansat lui Macron „să-și examineze propria moarte cerebrală”, Palatul Elysee denunțând „insulte” din partea liderului de la Ankara în timp ce Macron își asumă în continuare declarația.

Președintele Edrogan știe că nu va fi susținut de membri Alianței după ce a cumpărat sisteme rusești S-400, ba le-a mai și testat cu avioane folosite de NATO. Recep Tayyip Erdogan beneficiază însă de o atitudine mai tolerantă din partea lui Trump, ceea ce-i ulcerează pe europeni și riscă să strice unitatea Alianței și sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea ei, ceea ce va face jocul Rusiei, a deplâns un ministru european.

Summitul va fi scurt: o sesiune de lucru de trei ore, miercuri, la un prestigios hotel de golf din Watford, o suburbie din Londra.

Dar deciziile vor fi semnificative, deoarece la Londra, spațiul va deveni un domeniu de operațiuni de apărare pentru NATO, iar Alianța se va poziționa în fața creșterii puterii Chinei, al doilea cel mai mare buget militar din lume și prezentă în cyberspațiu.

Jens Stoltenberg ar putea fi, de asemenea, mandatat să conducă o discuție ,solicitată de Franța, cu privire la relația NATO-Rusia și asupra problemelor majore din viitor privind securitatea colectivă, cum ar fi amenințarea teroristă.