Năstase detonează bomba: Iohannis și liberalii vor cere asta la Bruxelles! Ce se întâmplă cu pensile speciale după alegeri?

Năstase detonează bomba: Iohannis și liberalii vor cere asta la Bruxelles! Ce se întâmplă cu pensile speciale după alegeri?

Nodul gordian al politicii românești pare să fie, de ceva vreme, problema pensiilor speciale. Un fost premier anunță o teorie-șoc: președintele și liberalii ar urma să intervină la cel mai înalt nivel pentru a soluționa o dată pentru totdeauna problema.

Fostul premier Adrian Năstase susţine că preşedintele Klaus Iohannis intenţionează, cu ajutorul viitorului Parlament, să desfiinţeze pensiile speciale ale magistraţilor, în ciuda faptului că toate demersurile anterioare au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Potrivit lui Năstase, preşedintele speră că noul legislativ va fi controlat de PNL şi va pune în practică atât eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cât şi a pensiilor speciale ale magistraţilor.

Fostul premier susţine, într-o postare pe blogul său, că Iohannis şi PNL nu au forţat o astfel de măsură înainte de scrutinul parlamentar pentru a nu-şi ostiliza şi mai mult corpul magistraţilor, dat fiind mulţi dintre aceştia din urmă fac parte din birourile secţiilor de vot.

"Liderul PNL Florin Roman a anunţat că, în prima săptămână după alegeri, viitorul parlament, controlat – conform anunţului făcut de Iohannis – de către liberali, va elimina pensiile speciale ale parlamentarilor. Se spune însă că decizia conducerii liberale este mai complexă şi că, la indicaţiile lui Iohannis, după ce au citit Raportul Rise Project referitor la pensiile speciale ale magistraților, ar fi decis şi eliminarea acestora", scrie fostul premier pesedist.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Iohannis n-a vrut să-i enerveze pe magistraţi înainte de alegeri”

"Argumentele au fost că pensia medie a unui parlamentar este de 5.800 lei, în timp ce pensia medie a unui magistrat este de 17.800 lei. În plus doar 758 de parlamentari primesc pensie specială, în timp ce numărul magistratilor cu pensie specială este de peste 11.000, ceea ce face ca bugetul anual pentru parlamentari să fie de 10 milioane de euro, în timp ce bugetul anual pentru pensiile magistraţilor este între 450-500 de milioane de euro.

Datele astea se pare că l-au enervat foarte mult pe Iohannis dar, pentru că se apropie alegerile si mulţi magistraţi fac parte din birourile sectiilor de vot, nu a dorit să-i enerveze. Cu oarecare satisfacţie s-a menţionat că şi judecătorii de la CCR, asimilaţi cu magistraţii, vor pierde aceste pensii (dacă nu vor accepta impozitarea progresivă pe care o au pe masă!). Nu s-a discutat despre pensiile speciale/ocupaţionale ale militarilor.