Evenimentul Zilei > International > NASA a descoperit o cavitate URIAŞĂ în cel mai PERICULOS ghețar din lume, care ar putea declanșa un DEZASTRU. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuși
NASA a descoperit o cavitate URIAŞĂ în cel mai PERICULOS ghețar din lume, care ar putea declanșa un DEZASTRU. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuși

NASA a descoperit o cavitate URIAŞĂ în cel mai PERICULOS ghețar din lume, care ar putea declanșa un DEZASTRU. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuși

Experții NASA au descoperit o cavitate enormă care crește în partea de jos a ghețarului Thwaites din vestul Antarcticii. Cavitatea, pe care NASA o descrie drept „deranjantă”, este două treimi din zona Manhattanului și aproape 300 de metri înălțime. Acest decalaj uriaș este suficient pentru a conține 14 miliarde de tone de gheață - majoritatea care s-au topit în ultimii trei ani.

Eric Rignot, co-autor al studiului, a spus: "Mulțumită unei noi generații de sateliți, putem vedea în sfârșit detaliul acesta". Cercetatorii au descoperit cavitatea folosind un radar care penetreaza gheata, precum si date din radarele spatiale. 

Pietro Milillo, care a condus studiul, a declarat: "Dimensiunea unei cavități sub un ghețar joacă un rol important în topire. Pe măsură ce mai multă căldură ajunge sub ghețar, se topește, cum e şi firesc, mai repede". 

Thwaites Glacier în sine este de aproximativ dimensiunea Floridei, și este în prezent responsabil pentru aproximativ 4% din creșterea nivelului global la nivel de mare. Îngrijorător, dacă s-ar prăbuși, ghețarul va ridica oceanele lumii cu peste două picioare (0,61 m)

Prăbușirea acestuia ar putea, de asemenea, să destabilizeze ghețarii vecini, ceea ce ar ridica nivelurile mărilor cu încă opt picioare (2,4384 metri)

Constatările evidențiază faptul că interacțiunile dintre gheață și ocean sunt mai complexe decât cele înțelese anterior. Dl Milillo a adăugat: "Înțelegerea detaliilor despre modul în care oceanul topeste acest ghețar este esențial pentru a proiecta impactul său asupra creșterii nivelului mării în următoarele decenii", notează mirror.