Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, le-a cerut legumicultorilor să se implice și să aplice procedura curativă de combatere, altfel existând riscul ca dăunătorul „tuta absoluta” să se răspândească peste tot, în toate culturile.

„În 2012, acest dăunător a apărut în România adus prin acele importuri de tomate din America Latină sau cu ambalajele aduse din America Latină. Sunt trei judeţe unde dăunătorul îşi face simţită prezenţa şi anume Buzău, Galaţi şi Ialomiţa”, a precizat secretarul de stat, la Buzău, potrivit Agerpres.ro.

Botănoiu le-a explicat producătorilor și câteva măsuri specifice pentru combaterea dăunătorului:

„Trebuie să fim foarte atenţi, există măsurile de prevenţie care se aplică, de asemenea există măsurile de combatere cu eficienţa respectivă, pentru că nu au eficienţă sută la sută şi, sigur, cel mai bine este să avem măsurile curative şi procedura curativă foarte bine pusă la punct. Am indicat producătorilor astăzi ca în momentul apariţiei dăunătorului toate acele plante să fie introduse în sac de plastic, legat la gură, dus în locurile indicate de către specialiştii de la Fitosanitar, pentru că altfel riscăm să întindem acest dăunător sau bolile respective peste tot, în toate culturile", a mai spus acesta.

Botănoiu a declarat că pentru combaterea acestui dăunător „trebuie să lucreze nu numai specialiştii din Fitosanitar, dar şi producătorii".